Clicky

MATCHPROP

Uvijek kada dođe nova verzija AutoCAD-a gledamo koja je nova funkcija dodana, a uopće se ne zamaramo sa nekim funkcijama koje već postoje a nismo ih do sada koristili. „Match Properties“ je jedna od njih.

Ova funkcija kopira sva ili pojedina svojstva (Properties) s jednog objekta na druge, vrlo slično kao i „Format Painter“ iz MS Worda. Poziva iz Standard toolbara ili upisivanjem naredbe MATCHPROP u komandnu liniju.

Match Properties

Kada pozovemo funkciju, prvo odaberemo s kojeg objekta želimo preuzeti svojstva i nakon toga klikamo po objektima kojima želimo pridružiti svojstva tog objekta. Ako želimo kopirati samo neka svojstva (recimo samo boju objekta, a ne i layer i ostalo) onda nakon što odaberemo objekt s kojega želimo kopirati, odaberemo Settings dijalog u kojem to možemo bez problema podesiti.

Property Settings

Settings dijalog je podijeljen na dvije kategorije, Basic i Special. Po defaultu, sve je upaljeno i prenose se sva svojstva na sve objekte. Basic svojstva su svojestva koja imaju većina objekata. Specijalna svojstva se odnose samo na pojedine objekte u crtežu.

Postavio JackOfHearts 17.02.2008. 14:22:33

Komentari:

#1 | spori 20.02.2008. 12:05:19 

Probao sam ovaj savjet. Pokusao sam prebaciti sva svojstva linije osim linetype-a ( iscrtkana ), tako da sam iskljucio svojstvo linetype u settingsu, kako bi druga linija promijenila sve osim linetypa. Nije uspjelo. Zasto?

#2 | JackOfHearts 20.02.2008. 17:02:25 

Vrlo čudno hmm... jer ja to opciju znam često koristiti. Jedino da mi pošalješ majl sa crtežom u kojem je ta linija i da probam ja.

#3 | spori 20.02.2008. 18:05:50 

OK. Mogu poslati crtez ( dio crteza ). Na e-mail. Koji? No, moje je misljenje da je to negdje u postavkama ACAD ili nesto slicno. Trenutno radim u 7-ici, na radnom mjestu sam, gdje nemam administratorskih prava, ( pa ne mogu cackati ).... a kuci sam tek za koji tjedan.... Pretpostavljam da je do ACAD-a, tj. pretpostavljam da treba nesto promijeniti, jer mislim da ovaj settings za Match Properties je OK i ti ga uredno koristis....