Clicky

Zaključan i otključan katančić

Koliko puta vam se dogodilo da radite i odjednom na sučelju ACAD-a ne vidite alatnu traku DRAW ili bilo koju drugu? Tada, bi se znalo dogoditi da ne pomaže niti opcija Customize User Interface....

A zašto? Jer se zna dogoditi, da vam nes(p)retno "odlepršana" alatna traka bude negdje u granicama sučelja ACAD-a pa ju je nemoguće vizuelno uočiti, a na popisu uključenih traka, npr. baš ta nedostajuća alatna traka DRAW je uključena!
Od ACAD-a 2007, pa na ubuduće, u plitici radnog sučelja (donjem desnom kutu) nalazi se među ostalim priborom i ikonica katančića.

Katančić

Kada se odlučimo za sve alatne trake koje najčešće koristimo i za sve usidrene palete koje su neophodne za kontinuirani rad u ACAD-u, desnim klikom na ikonu otvorenog katančića dobija se opcija za zaključavanje svih uključenih alatnih traka i usiderenih paleta. S tim da postoji izbor kod uključivanja između djelomičnog i potpunog zaključavanja.

Katančić

Samo zaključavanje i otključavanje može oduzeti malo vremena (sve ovisi o kapacitetima računala, na kojem se radi), no da se ne bi svaki put otključavalo i zaključavalo sučelje kod dodavanja i oduzimanja alatnih traka, ili njihovog premještanja, dovoljno je držati pritisnutu tipku CTRL i mišem preći preko alatne trake, npr. DRAW i ako je se ne želi više koristiti na gornjem dijelu sučelja, jednostavno je se odvuče lijevo, desno ili gore. Pri tome se cijelo vrijeme drži pritisnuta tipka CTRL. Isto tako ako nam usidrena paleta, npr. QUICK CALCULATOR, ne ide na ruku na desnoj strani sučelja, nego bi tamo htjeli, npr. postaviti i uključiti paletu PROPERTIES, držanjem tipke CTRL odvuče se QUICK CALCULATOR paleta dolje ili lijevo, da se pri tome ne mora otključavati katančić.

Postavio spori 02.11.2007. 13:14:57