- Thank you received: 2
REVIT MEP & AUTOCAD MEP
Zainteresirao me novi proizvod (meni je novi) od AUTODESK-a zvan REVIT. Točnije REVIT MEP. Jer kao i AUTOCAD postoji i REVIT za svaku disciplinu (structural, ahritect i MEP).
Ovako, kao što znate AUTODESK je softwerska kompanija čiji je AUTOCAD. Ista kompanija ima i ostale proizvode poput 3DMAX-a, MAYA-e, itd.
Ovaj forum je namjenjen za standardni AUTOCAD. Imao sam nekog kontakta s AUTOCAD MEP-om što je AUTOCAD, specijalno napravljen za instalacije (Mechanical Electrical Plumbing). "Logika" programa je tipična AUTOCAD-ovska.
Međutim, naišao sam na program koji se u inozemstvu naveliko koristi, i traži se iskustvo na njemu ukoliko se traži posao. To je REVIT, u mom sučaju REVIT MEP.
REVIT je BIM program (Building information modeling) koji služi za kompletno projektiranje i dokumentiranje zgrade iz aspekta svih disciplina.
Počinjem ga učiti, ali navodno je težak jer da bi ga se naučilo mora se potpuno zaboraviti "logika" AUTOCAD-a, program je sasvim nešto drugo. Što svima koji koriste isti nije nikako lako. Navodno je i budučnost u Građevisko-projektantskom sektoru.
Počeo sam s AUTOCAD-om na faxu, prije 12 god. Intenzivno ga koristim zadnjih 7 i tek sada mogu reći da znam dosta.
Ne znam koliko će mi trebati za savladati REVIT.... :huh:
Ima li netko tko se susreo s REVITOM, ili radi u njemu? Zanimamju me iskustva i savjeti.
Također praktična primjena AUTOCAD MEP vs. REVIT MEP.
HELP!
Please Prijava or Create an account to join the conversation.
U inozemstvu puno toga koriste Civil 3D, Autocad Map, Autocad Architecture dok je kod nas Autocad ostao na nivou crtačkih dasaka.
Još je jedan veliki problem - kako uspješno spojiti struku i softver. Mladi inženjeri imaju volju za učenjem novih softvera dok stari nemaju. Mladi inženjeri dosta vremena gube na savladavanje softvera i onda strada struka jer nemaju kada se posvetiti struci. Pogotovo je problem što sve brže i brže izlaze nove verzije i jednostavno se ne stigne pratiti.
U Zagrebu si prije mogao otići na tečaj Civil 3D i Autocad Map-a i to je to bilo. Nitko nije držao tečajeve Autocad Architecture. Danas je još gora situacija.
Koja si struka, ako nije tajna?
Tempo i obim posla me je tjerao da savladavam struku i software paralelno. Tada stradaju živci :laugh:
Ako zanemarim jedan semestar na faxu na kojem sam naučio potezati crte, AutoCAD sam sam naučio u potpunosti jer me to zanima. Nemaš od koga naučiti :S
Slažem se u tome da non-stop štancaju nove software i verzije tako da ih je nemoguće pohvatati osim ako isključivo nisi crtač.
Kako ti kažeš "spajanje struke i software-a" se po meni neće ni dogoditi jer je software postao toliko kompliciran da je on sam struka za sebe. Zato imaš crtače i projektante. Niti jedan se neće puno uvaliti u tuđi posao.
Slažem se i s tim da je AutoCAD u nas na nivou digitalne crtače daske. Kad dobijam projekte od projektanata, to je ajme majko. Pa ti ljudi ne znaju čemu služe Layouti, Viewporti, Blokovi... (čast izuzetcima)
Namjena tih software-a je napraviti što bolji i temeljitiji projekt i pripremu tako da instalateri samo gone. Po meni je kvalitetna priprema 80% gotovog posla. U Hrvatskoj je to 10%.
Zato na gradilištu nastaju svi mogući problemi jer se nije vodilo računa o visinama, dubinama, padovima, uskalđenosti arhitekture, konstrukcije, instalacija.....
Ključna je ta nekomunikacija između pojedinih disciplina u građevini.
REVIT je kao stvoren za to jer simulira gotovu građevinu sa svim instalacijama. Po meni je to budučnost u građevini i mislim da će postati primarni software.
Ako se to dogodi AutoCAD MEP bi trebao pomalo izumrijeti jer će biti beskoristan ako REVIT zaživi. Vrijeme će pokazati...
A za savladavanje REVIT-a sam čuo po netu da i nije jednostavno. Nadam se da si ti u pravu.
Moj prvi rad u Revitu je bila jedna kuća od 100m2, u roku od 8 sati napravio sam: tlocrt prizemlja, kata, krovne plohe, 4 presjeka, 4 pročelja, izbacio površine i opis prostorija, pozicije stolarije i 3D vizualizaciju - halo 8 sati, šta misliš koliko bi to trebalo u AutoCAD-u napraviti?
Revit je odličan do glavnog projekta i izbaciti količine za troškovnik, za izvedbeni bolje sve to prebaciti u AutoCAD i dalje raditi.
To su ti moja iskustva sa Revit-om Architecture pošto mi je struka arhitektura, inače sam arhitektonski tehničar.
Glavna stvar u Revitu su ti takozvane familije (nešto slično kao dinamički blokovi u AutoCAD-u). Ako njih svladaš, svladao si filozofiju u Revit-u.
Što se tiče obuke, najbolje ti je tražiti po net-u, tako sam i ja skužio, samo pazi treba ti vremena, biće pokušaji i pogreške ali to ti je i najbolji način da skužiš neke stvari. Imaš stvarno puno tutorijala za Revit na Youtube-u, dobra stranica za tutorijale ti je Lynda.com, Revitkid, za familije tu ti je Revitcity.com.
Ako te još nešto zanima slobodno me kontaktiraj, ima toga još...
Pozdrav!
Gledam po netu, ima videa koji dosta pomažu. Ipak je drugačije kad vidiš video. Za ove stranice nisam znao, hvala
Zašto je bolje za izvedbeni dalje raditi u AutoCAD-u?
Evo ti još jedan link: www.intelika.hr/blog/itemlist/category/3-cad/bim-management
Ovo ti je ekipa iz Varaždina i jedini trenutno imaju razvijene familije za Revit po našim standardima. Imali su prezentaciju u mojoj firmi i mogu ti reći da znaju znanje. Pokazali su primjere na stvarnim projektima što su radili, ja sam ostao paf kad je rekao da su količine za troškovnik jedne bolnice od 3000m2 izbacili za jedno prijepodne i ostatak dana pili kavice dok je druga ekipa koja je to radila ručno patila se još par dana
denisv27 wrote: Revit ti je trenutno malo slab što se tiče kotiranja, opisivanja i sličnih stvari. Možeš ti raditi i izvedbeni u Revit-u da se razumijemo, ali neke stvari kao kotiranje i opisivanje jednostavnije napraviti u AutoCAD-u, tako da kod izvedbenog moraš odvagati što ti je brže i jednostavnije.
Evo ti još jedan link: www.intelika.hr/blog/itemlist/category/3-cad/bim-management
Ovo ti je ekipa iz Varaždina i jedini trenutno imaju razvijene familije za Revit po našim standardima. Imali su prezentaciju u mojoj firmi i mogu ti reći da znaju znanje. Pokazali su primjere na stvarnim projektima što su radili, ja sam ostao paf kad je rekao da su količine za troškovnik jedne bolnice od 3000m2 izbacili za jedno prijepodne i ostatak dana pili kavice dok je druga ekipa koja je to radila ručno patila se još par dana
Kolega Denis, ne bih se složio s nekoliko stvari:
1. Revit nije slab kad je u pitanju opisivanje i kotiranje. Osim standardnog ubacivanja tekstualnih opisa (čisti tekst), tu postoje dodatni načini kotiranja i opisivanja, nekoliko primjera:
- oznake zidova, ploča, stupova, greda itd. su anotacijske familije koje je vrlo jednostavno složiti/prilagoditi potrebama. Npr. familija oznake zida se može postaviti da vuče parametar "type mark", što znači da kad napravimo novi tip zida, dodamo mu parametar "Type Mark" npr. Z1, koliko god modelirali s tim zidom, na kraju kad idemo označiti jedan od njih, oznaka će povući taj parametar. Naravno, sve će se automatski ažurirati ako promijenimo oznaku u samom tipu zida.
- oznake plana pozicija (za građevinare i strojare) se vrlo jednostavno dobiju, postave i uvijek su ažurirane
- visinske kote čitaju točnu visinu, a ekstra stvar je što promjena visine u toj koti mijenja i visinski položaj objekta
- kotiranje je moguće izvesti odjednom za čitav zid (pa biramo da nam kotira otvore, sudarajuće zidove, gabarite), kote su uvijek ažurirane jer se nužno moraju vezati za objekte (u Revitu se objekti nazivaju instance) pa ako npr. pomaknemo zid ili stup, bilo što, kote to prate i uvijek točno pokazuju
- ima još puno stvari, mogao bih do sutra pisati, vjerujem da si već dovoljno savladao Revit pa ovo sve znaš
Dalje, bolnica je bila 25000m2, ne 3.000m2
Što se tiče ekipe iz Varaždina, više nisu iz Varaždina već iz Zagreba
Pojačana je ekipa, i znanjem i ljudima, i imaju puno više rješenja nego prije. Znam jer tamo radim.
Ovo je sad reklama, neka admin ukloni ako ne smijem to upisati, al Intelika d.o.o. ima najviše znanja i iskustva što se tiče Revit-a, držimo edukacije (tečajeve), imamo i svoje priručnike za Revit itd.
Ukratko, inženjer sam elektrotehnike i pošto imam jedan dio obitelji u Londonu došao sam ovdje da probam naći posao inače sam iz HRV, obavio sam 3 interviewa u velikim kompanijama koje rade po cijelom svijetu.
Kad sam došao na razgovor sve je bilo 5 , mojih 3-4 godine radnog iskustva nije bilo glavna tema, inače znam osnovno radit u CAD-u ali pitali su me dali sam ikad radio u REVIT-u ili REVIT-MEP programima, rekao sam naravno NE, to je i bio jedini problem oko mog zapošljavanja. Da znam barem osnovne svari o tom programu sigurno bi me uzeli ovako za sada ništa.
Tako da ako netko zna radit sa tim programima kojima je zapravo baza ista mogao bi se vrlo lako zaposliti bez obzira dali mu treba radna dozvola ili ne jer te velike firme već imaju sa Home Officom ugovor o sponzorstvu.
Zanima me sada dali netko zna dali negdje u HRV ima tečaj za te programe , našao sam preko Google-a jedan u Zagrebu ali samo za osnovne funkcije REVIT-a i to je to.
U CV-u sam stavio da znam radit u CAD-u,Power CAD-u, i ostalim programima koje smo radili na fakultetu ali to ih nije zanimalo, ovdje se sve radi u REVIT-u a Auto CAD je tu davno zastario.
u Hrvatskoj je tvrtka Intelika trenutno vodeća tvrtka po pitanju Autodesk Revit-a. www.intelika.hr/
Također imaju i edukacijski centar u Zagrebu opremljen hi-end računalima te održavaju razne tečajeve Autodesk softvera, izmeđuostalog i tečaj Revit-a.
Što se razina edukacije Revit-a tiče, postoje razne razine tečajeva, možete ih provjeriti ovdje:
www.intelika.hr/proizvodi/edukacija
Na istoj stranici su i planovi edukacije za svaki od pojedinih tečajeva.
Kontakt tvrtke:
www.intelika.hr/kontakt
Vanka su BIM softweri za građevinski sektor standardni alati. CAD je nešto za što te nitko ni ne pita jer se podzumjenva da znaš raditi. Mi smo u prošlom stoljeću što se toga tiće.
Ja sam se prijavio isto u UK za neke poslove i zvali su me recruiteri te sam obavio 2 telefonska pred-interviewa. Savladao sam neke osnovne i malo naprednije tehnike u Revitu, ali nemam nekog hands-on iskustva (odrađeni projekt). Imam 9 godina iskustva ali bi u UK-ju morao početi ispočetka, kao tek sa faxa. U mom slučaju je jedina prepreka bila viza, koju iako sam EU državljanin moram imati. Tako da ja imam malo drugačije iskustvo i nije baš da se može lako dobiti posao ako se zna Revit
Revit je nešto skroz drugačije od AutoCAD-a, ali ja sam ga osobno brže savladao nego CAD. Ako imaš solidno/napredno znanje u CADu, možeš ga savladati kroz 3 mjeseca da imaš znanja za krenuti raditi, i da možeš biti kvalitetan poluprozvod na tržištu rada
Intelika je nama držala tečaj (mislim da je Mirko njezin insajder
Frrrantic wrote: Intelika je nama držala tečaj (mislim da je Mirko njezin insajder
) i super su, preporučam
Yes am
Dali planirate imati tečajeve za REVIT-MEP-EL ??
Thanks a lot