Clicky

Savjeti dana

... command in progress

Poruka koju javi AutoCAD je da postoji operacija koja se trenutno izvršava, a vi znate da ste sve operacije završili i da nema niti jedna operacija u toku. Niste izgubili crtež, postoji riješenje.

Iako na Autodeskovim stranicama piše se ova greška pojavljuje samo u AutoCAD 2000 i AutoCAD 2000i verziji, ona se pojavljuje i u najnovijim verzijama.

Ako vam se desi ova greška, "<DWG file name> has a command in progress", postoji par načina da se je riješite.

1. Probajte stisnuti ESC tipku par puta, možda je stvarno ostala neka aktivna naredba koja nije završila.
2. Pokušajte snimiti datoteku sa SAVE ili SAVE AS. Ako ne uspije, probajte otvoriti neki novi crtež, vratiti se u stari i ponovo ga pokušati snimiti.
3. Pogledajte da nije neka naredba aktivna u nekom drugom otvorenom crtežu u AutoCAD-u.
4. Ako ništa ne uspije, zatvorite crtež pritiskom na x i potvrdite spremanje crteža kada Vas to pita i otvorite ga ponovo.

Postavio JackOfHearts 19.02.2008. 14:42:41

Komentari:

#1 | mkaic 05.11.2008. 15:17:05 

a kad ne radi nijedno od navedenog, probajte s wblock naredbom

Ako niste znali......

...kod naredbe TRIM (u daljnjem tekstu trimanje) i naredbe EXTEND možete si skratiti izvršavanje ove naredbe za "jedan klik" manje (djelić sekunde). To vam poslije može znatno ubrzati rad kada vam uđe u rutinu ....

Naime o čemu se radi? Općenito, trimanje se izvršava ovako; prvo se izabire granica u odnosu na koju trimamo željeni objekt. Nakon toga u slijedećem koraku, trima se (skraćuje) taj predviđeni objekt na crtežu. I to je to.

U ovom postupku izbjegavamo određivanje granice na koju se trima druga linija, krug i slično. Kada se pozove naredba TRIM dobijemo promptno: select object or: Ne idemo na taj prvi korak, već ga se "preskače" desnim klikom na mišu, ako vam je podešena opcija da desnim klikom imate naredbu ENTER ( u suprotnom naredbu ENTER pozovemo preko tipkovnice ). Nakon naredbe ENTER u naredbenom retku dobijemo; select object to trim or shift-select to extend: Tada se trimaju svi namjeravani objekti, s time što u ACAD-u 2006 i novijim inačicama u tom koraku možete koristiti prozor-trimanje i tako u tom koraku skratiti veliki broj objekata u odnosu na neku granicu.

Dakle, da se rezimira. Ovaj postupak nam omogućuje da se ne traži granica za trimanje po crtežu, nego da se koristi samo jedan korak, a to znači da se direktno ide na trimanje ili skraćivanje. Sve navedeno vrijedi za naredbu EXTEND ili produljivanje.

OPASKA: ovaj mali "trik“ za naredbu TRIM / EXTEND "isplativiji je", ako vam je desni klik miša podešen na naredbu ENTER. Ali funkcionira i u suprotnom, ako morate pozvati naredbu ENTER preko tipkovnice.

Postavio spori 20.02.2008. 11:21:13

Autosave

Često kada crtamo u AutoCAD-u, toliko se unesemo u to crtanje da jednostavno zaboravimo onu najbitniju stvar, spremiti crtež. Ovo je česta pogreška kod početnika kao i kod iskusnih korisnika. Zaboravili smo spremiti crtež, a nestalo je struje. Računalo nam se smrznulo, a baš smo sada htjeli spremiti. Tek tada počnemo razmišljati koliko su na vrijedni ti podaci i sav trud koji smo uložiti u crtež postaje neprocjenjiv.

Većina programa, a i AutoCAD, ima ugrađenu funkciju automatskog spremanja da bi se izbjegli ovakvi slučajevi. Ako niste ništa mijenjali u postavkama, AutoCAD bi trebao biti namješten da sprema crtež automatski (u posebnu datoteku) svakih 10 minuta. (Tools/Options).

autosave01

Kao što možete vidjeti na slici, „Automatic save“ je uključen i podešen sa automatski sprema crtež svakih 5 minuta (1). Uzmimo npr. da radimo na crtežu i iz nekog nepoznatog razloga nam se računalo „zamrzne“ te ga moramo resetirati. Crtež na kojem smo radili, naravno, nismo spremili 45 min. i sve je u tom vremenu izgubljeno? Nije baš točno, taj crtež još uvijek postoji negdje na računalu. Kako ga vratiti? S obzirom da je „Automatic save“ bio uključen, AutoCAD je automatski spremao crtež svakih 10 min i on se nalazi u TEMP direktoriju (folderu) na vašem računalu. Najbrži način da dođete do tog direktorija je da odete na START->Run i upišete %temp% u traženo polje. Ovdje pronađite datoteku te joj promijenite nastavak u .dwg i možete nastaviti dalje crtati. Naravno, sadržavat će samo one podatke od posljednjeg automatskog spremanja, znači najstarije 10 min.

autosave2 ------> autosave3

Uz opciju automatskog spremanja, postoji i opcija „Create backup copy with each save“ (2). Ako je ta opcija uključena, svaki put kada mi svojevoljno spremimo crtež, AutoCAD će stvoriti još jednu datoteku s našim crtežom, ali sa nastavkom .bak. Ako iz nekog razloga, naš originalni dwg crtež ne možemo otvoriti ili smo ga slučajno izbrisali, a imamo njegovu .bak kopiju, jednostavno preimenujemo tu datoteku iz .bak u .dwg i možemo ga bez problema opet normalno otvoriti u AutoCAD-u kao da se nije ništa desilo.

Postavio JackOfHearts 14.04.2010. 18:48:39

Design Center

Koliko ste puta htjeli neki stil, blok ili layer prebaciti iz jednog crteža u drugi, a niste znali za neko jednostavno rješenje. Ipak postoji, Design Center.

Design Center je alat koji omogućuje ubacivanje raznih postavki i objekata iz jednog crteža u drugi, pretragu dwg crteža po nekom pojmu ili objektu i dr.

Npr. tražimo jedan crtež koji smo crtali negdje prije godinu dana i ne možemo se sjetiti gdje nam se nalazi na računalu među svim tim ostalim crtežima. Ono što se sjećamo je da smo u tom crtežu koristi block „North_arrow_25“. Prvo što bi intuitivno radili je otvarali crtež po crtež i provjeravali da li je to taj. Postoji i lakši način. Odemo u Design Center ( Ctrl+2 ili Tools->Palettes->Desing Center), kliknemo na ikonicu Search, podesimo Look for Blocks, označimo disk ili direktoriji gdje nam se nalaze svi crteži i u Search for name postavimo ime blocka kojeg tražimo. DC će sada pretražiti sve dwg crteže koji se nalaze na zadanoj lokaciji i izlistati vam sve koji u sebi sadrže block pod ti imenom. Vrlo koristan alat kada nam se nešto zagubi.

Ovo je samo jedna od mogućnosti koje DC pruža. Uzmimo drugi primjer, trebamo prebaciti postavke svih layera iz jednog crteža u drugi, a da ih sve ne radimo ispočetka. Jednostavno otvorimo crtež u kojem nedostaju željeni layeri, navigiramo do dwg crtež koji sadrži tražene layere, te jednostavno pomoću „drag-and-drop“ prebacimo layere iz tog crteža u trenutni. Na isti način možemo prebaciti i Linetypes, Layers, Text Styles, Dim Styles, Table Styles, Blocks, Xrefs i Layouts-e.

dc

Postavio JackOfHearts26.04.2008. 16:15:21

eTransmit

Ako ste ikada primili crtež od nekoga na kojem nedostaju xref-ovi, plot stilovi, rasterske podloge ili nešto drugo, onda ćete uvidjeti prednosti eTransmit opcije unutar AutoCAD-a.

Ova opcija je implementirana u AutoCAD-u već u nekoliko prethodnih verzija, ali malo ljudi znam da ju koristi ili uopće zna za nju. Nalazi se u File->eTransmit. Dijaloški okviri se možda razlikuju u neki starijim verzijama, ove slike dolje su iz 2008.

etransmit

eTrasnsmit kreira zip datoteku koja sadrži sve resurse (xrefs, rasterske slike itd. itd.) koje vaš crtež koristi, a i sami crtež. Također, možete dodati i ostale popratne datoteke koje nemaju izravnu vezu sa Vašim crtežom, ali bilo bi dobro da ih primatelj ima kod sebe, kao npr. neka Office ili pdf datoteka.

Ako pogledate opcije pod Transmital Setups, vidjet čete da možete uz zip datoteku kreirati i „Self-Extracting Executable“ za nekoga za koga niste sigurni da može/zna otvoriti zip datoteku. Ovo Vam ne preporučam jer na ovaj način se kreira .exe datoteka koja se ne može poslati preko većine mail servera. Opcija „Maintain Visual Fidelity“ se koristi u slučajevima da koristite Annotative objekte iz najnovijeg AutoCAD 2008. U tom slučaju postavlja svako mjerilo annotavtive objekata u zasebni layer da bi ih primatelj mogao pročitati u pravoj veličini ako ima stariju verziju AutoCAD-a.
Ostale opcije mislim da ne treba detaljno objašnjavati jer se vrlo lako shvate, ali možete ih i pogledati u Help-u ako Vam neke nisu baš jasne.

Prilikom slanja treba obratiti pažnju na CAD bonton. Koje stvari Vi ne volite kada drugi Vama pošalju. Da li je baš uvijek potreban 10 MB xref ili 30 MB karta? Sve ovisi o situaciji, nemojte odmah pomisliti više je bolje.

Postavio JackOfHearts 21.03.2008. 21:30:54

Excel to AutoCAD

Koliko često smo htjeli neku tablicu imati u dwg datoteci zajedno sa crtežom, ali jednostavno nam se nije dalo uvijek crtati ručno tu tablicu ili u novijim AutoCAD-im podešavati Table objekt. Postoji jedan elegantniji način.

Rad sa tablicama u AutoCAD zna biti jako zamoran i naporan ako ne koristimo prave alate. Da bi napravili tablicu u AutoCAD moramo podesiti Table objekt te u njega upisati određene vrijednosti koje želimo. Ovo je vrlo nepraktičan postupak jer ažuriranje i modificiranje ovakvih tablica je dosta mukotrpno. Većina danas za izradu tablica koristi Excel kao tablični kalkulator te u njemu radi većinu izračuna. AutoCAD ima mogućnost da tu tablicu, koju ste napravili u Excel-u, prebaci u crtež. Postupak je prilično jednostavan:
- u Excel-u označite željenu tablicu
- Copy (ctrl+C)
- U AutoCAD-u Edit->Paste Special…

Ali prije nego to pokušate, da objasnim neke sitnice. Kada ubacujete tablicu na ovaj način postoji više tipova ubacivanja. Tablica koju ubacujete u crtež može biti ubačena kao OLE objekt (Microsoft Office Excel Worksheet) ili kao AutoCAD entitet (AutoCAD Entities). OLE (Object Linking and Embedding) je tehnologija razvijena od strane Microsofta za ubacivanje i povezivanje različitih dokumenata i objekata. Inače se koristi u svim Microsftovim proizvodima, a drugi proizvođači, kao npr. Autodesk, su ju preuzeli da bi se povezali njima. Ako bi ubacili tablicu kao OLE objekt ,tablica bi izgledala identično ako i u Excelu, sa svim estetskim dodatcima. Kao da smo odrezali dio Excel-a i ubacili u AutoCAD.

Drugi način ubacivanja je kao AutoCAD entitet. Kada bi ubacili tablicu na ovaj način, AutoCAD će pokušati tu tablicu, koju ste označili u Excel-u, pretvoriti u svoje objekte. U starijim AutoCAD-ima će to biti objekti linija i objekti tekstova, dok u novijim verzijama će to biti objekt tablice, koji se pojavio s AutoCAD-om 2005. Nema nekog pravila što je bolje, a što ne, ovisi o Vama. OLE objekti su ponekad puno pogodniji od AutoCAD entiteta zbog vizualnog dojma, ali ako ih možete izbjegavati, probajte jer se znaju čudno ponašati. Ipak, ono što je od nativnog objekta bolje radi.

table

Također, svaku tablicu koju ubacimo u AutoCAD, bilo pomoću OLE objekta ili entiteta, možemo ubaciti kao veza (Paste Link) ili bez poveznice (Paste). (Napomena: tek u AutoCAD 2008+ je moguće ubaciti AutoCAD entitet tablicu kao veza)
Ako ubacimo tablicu kao vezu, onda bilo koja promjena u Excel tablici će se automatski odraziti na tablicu u crtežu dok bez poveznice neće.
Ovaj način „linkanja“ tablica u Excel-u i AutoCAD može biti vrlo korisno kada imate hrpu izračuna koje želite prikazati u finalnom ispisu zajedno sa crtežom na koji se odnosi.

Postavio JackOfHearts 01.05.2008. 13:14:37

F3 - uključivanje ORTHO i OSNAP

Od ACAD 2006, pa prema novijim inačicama ovog CAD software-a, pruža se prilika koristiti jednostavnu prečicu kod uključivanja/isključivanja najčešće korištenih funkcijskih naredbi ORTHO i OSNAP. Kako stalno ne bi isključivali/uključivali ove funkcijske naredbe, da li preko plitice ACAD-ovog sučelja, bilo preko funkcijskih tipki na samoj tipkovnici, mogu se stalno držati uključenima, a istodobno raditi samo sa jednim. Kako? Npr. kotiramo objekt i OSNAP nije uključen, a poslije naredbe DIMENSION u više se navrata ne bude koristila. Nakon pozivanja naredbe DIMENSION, približi se kursorom objektu i niti jedan od nišana se ne pojavljuje. Zatim se stisne funkcijska tipka F3 i drži se dok kotiramo objekt. Nakon što iskotiramo objekt, pustimo funkcijsku tipku F3 i u daljem radu ne pojavljuju se nepotrebni nišani.

Postavio spori 13.08.2007. 23:58:14

FILEDIA

Da li Vam se ikada desilo da pokušate pokrenuti neku naredbu i ne želi Vam se otvoriti dialoški okvir tj. neki prozor?

Recimo pokušate otvoriti novi file, a AutoCAD napiše u komadnu liniju "Enter name of drawing to open:" ili sl., a vi ste, normalno, očekivali dialoški prozor gdje bi inače odabrli taj file bez upisivanja gdje se on nalazi.
Problem je u tome što se zbog nekog razloga pobrkala sistamska varijabla FILEDIA. To se često dešava ako ste pokretali neku scriptu ili neki lisp. Rješenje je da u komadnu liniju upišete FILEDIA i da postavite tu varijablu na 1, a ne 0 na kojoj u tom slučaju je.

Postavio JackOfHearts 23.02.2008. 11:08:38

Incremental Save Percentage

Možda ste primijetili da dwg datoteke na kojima radimo postanu veće nego što bi trebale biti. Postoji jedan razlog tome, obrisani objekti u crtežu nekad i nisu baš obrisani.

„Incremental Save Percentage“ ili ISAVEPERCENT sistemska varijabla je uvedena u svrhu unapređenja brzine spremanja datoteka. U trenutku kada mi pokrenemo naredbu „Save“, AutoCAD ne sprema uvijek cijeli crtež. Samo nastale promijene i novododani objekti će biti spremljeni dok objekti koje smo uklonili s crteža neće biti izbrisani već samo markirani (označeni) da su izbrisani te će se još uvijek nalaziti u crtežu. Ova opcija („Incremental Save Percentage“) podešava koliko posto prostora crteža smiju zauzimati tako obrisani objekti. U nekim verzijama AutoCAD-a ta je opcija Standardno postavljena na 50% što znači da 50% veličine dwg crteža smije zauzimati ovakav prostor sa tim virtualno obrisanim objektima.

Prednost ovoga je brže spremanje crteža. Danas se postavlja pitanje, koliko je to potrebno s obzirom na brzine računala koje se koriste te kolika je stvarna ušteda u vremenu, a datoteke mogu biti značajno veće. Veće datoteke znači da postoji veća vjerojatno korumpirane datoteke, a i poneki anitvirusni programi mogu nam stvarati probleme (nije baš često, ali dešava se).

isp

Mislim da potencijalni problemi prevažu pred prednostima bržeg spremanja. Moja preporuka je da ovu opcije postavite na nula (0). Možete ju naći na „Open and Save“ tabu opcija AutoCAD-a (OPTIONS naredba) ili samo pozovite naredbu ISAVEPERCENT. Na ovaj način AutoCAD će u potpunosti spremiti vaš crtež pri svakim vaš spremanju. Vaše datoteke će biti manje i izbjeći čete neke potencijalne probleme. Ako kojim slučajem radite na takvim crtežima da vam je brzina spremanja bitna i primijetite usporenost rada, vratite ovu opciju natrag na 50.

Postavio JackOfHearts 18.04.2008. 09:18:56

Izometrija

Početak crtanja u prostoru je izometrija. Dok sam ja počinjao srednju školu, nije bilo moćnih računala, niti je ACAD bio rasprostranjen i sve svestraniji alat kao danas. Mi smo 3D prostor predočavali na papiru kroz izometriju.

No, izometrija se još i dan danas nalazi u opcijama ACAD-a. Za crtanje nečega nerazmjernoga ( što se usprkos mogućnosti crtanja u 3D, teško predočava sa ACAD displaya na papir ) jako dobro može poslužiti crtanje u izometriji.
Kako doći do opcije za crtanje u izometriji? Stariji korisnici ACAD ( kao što sam ja, a vjerovatno i stariji tehničari, crtači ) znaju da izometrija počinje tako da se pomoćne linije postave pod određenim kutevima.

Ovako to ide u ACAD-u:
U izborniku Tools otvori se opcija Drafting Settings, i u njoj kartica Snap and Grid. Na toj kartici postoji opcija Snap type; po defaultu, namješteno je: Rectangular Snap. Treba prebaciti u drugu mogućnost, a to je Isometric snap. I naravno, izabarno potvrditi sa OK. Tada je kursor u ACAD-u podešen pod kutom 30 stupnjeva i mogu se nacrtati pomoćne linije za crtanje u izometriji.
Moguće su tri opcije crtanja u izometriji ( tri izometrijske ravnine ). Sada, kada je kursor u Isometric modu možemo crtati i kotirati u jednoj izometrijskoj ravnini. Pritiskom funkcijske tipke F5, dobije se mogućnost crtanja u drugoj ravnini. Ako treba nešto nacrtati ili iskotirati u trećoj izometrijskoj ravnini ponovno pritisnemo funkcijsku tipku F5 i dobije se treća izometrijska ravnina. Najbolje je tu mogućnost odabira izometrijske ravnine jednostavno isprobati, više puta stisnuvši funkcijsku tipku F5, te primjenjujući, tj, pokušavajući nacrtati nešto u izometriji ( samo kako bi se dobio osječaj da se ipak crta u 2D ravnini).
Najbolji dokaz da se nalazimo u ravninskom crtanju je da se UCS sustav ne mijenja, ili ako odemo u neki od Default View-a ( Top, Bottom, SW, .... )
Znači, crtamo u ravnini, a ipak predočavamo prostor bez korišenja virtualnog 3D prostora u ACAD-u. To je izometrija u ACAD-u.
Kotiranje u izometriji bi trebalo biti jednostavno, ali ipak nije. Tu je potrebno uložiti vremena za korigiranje kotnog teksta i pomoćnih kotnih linija. Kada se iskotira dio predmeta ili objekta ( najboje dio po dio ) koristi se naredba Dimension Oblique za uređivanje same kote.
Za detaljnije informacije obratiti se preko e-maila ili PP.

Postavio spori 02.03.2009. 11:30:20

Stranica 1 od 4