Preklapanje polyline

More
16 years 1 week ago #135 by zrendula
anaanaana 03-10-2008 10:35
Radim na Autodesk Map 3D 2005. (Do sada sam radila u A cadu i nisam koristila polyline). Sada crtam na prostornom planu i imam situaciju: na karti - podlozi postavljena je cesta crtana s line i arc, preko tih linija moram prelaziti s polyline i to s nekoliko njih. Uvijek su mi te polylinije nešto razmaknute jedna od druge i kad se uveća nacrt vidi se da one nisu točno preklopljene.
Da li postoji naredba koja te linije točno preklapa?
hvala.

JackOfHearts 03-10-2008 18:04
u trenutku kada ti se ne preklope linije probaj napisati "REGEN" u komadnu liniju.

anaanaana 04-10-2008 12:18
Nije tako jednostavno. Znam naredbu View - regen i regen all, ali ovdje je drugi problem.
Stvar je u tome sto se kod samog crtanja linija "line" ili "arc" ne mogu potpuno poklopiti s linijom "polyline", dok se dvije linije polyline preklapaju samo ukoliko su preklopljene njihove točke.
Kod plotanja se to naravno ne vidi, ali kod pregledavanja crteza je vidljivo da ima vise linija i zbog urednosti je potrebno da budu potpuno preklopljene.(Bar se tako trazi od mene da napravim)
Ako itko zna neko rjesenje spasio bi me velike muke.

spori 04-10-2008 12:48
Evo, ja sam imao sličan problem u drugačijim okolnostima, zbog druge struke. Mi smo iz lima rezali pozicije za izradu kormila. Za podlogu smo imali projektirane objekte sa crteža iz nekog drugog programa. A ti objekti na crtežu nisu bili niti iz linija niti iz lukova ( arc-ova ). Bile su to nešto kao spline, ili baš spline, davno je bilo - ne mogu se sa sigurnošću sjetiti. Uglavnom software za pripremu programa za plinsku rezačicu nije mogao prepoznati spline, te definirati putanje za rezanje, pa smo mu morali pripremiti DWG sa polylinijama. E, sad kad se polyline-om išlo preko tih objekata naravno pošto nije bilo line i arc-a (točno definiranih točaka), konture tih objekata su bile prilično nepravilne što je u konačnici dovelo da pozicije iz lima nisu bile pravilno ispaljene, itd., bla, bla,....
Za nas (poslije - taj sizifov posao, prepustili smo kupcu-investitoru - to je bilo njima u interesu) je bilo jedino rješenje ( što se kasnije ispostavilo dobrim ) ići polyline-om preko tog spline samo sa dva uključena nišana - NEAREST i ENDPOINT, dok su drugi nišani bili isključeni. Ni to nije bilo super precizno rješenje, no dalo je najbolje rezultate - vrlo mala odstupanja u preklapanju između bazne linije (spline?) i potrebne polylinije.

Mrskotnjak 06-10-2008 08:19
Ako sam dobro shvatio, ideš sa polilinijom preko arca i nemaš na šta snapirati. Ako je tako, probaj označiti arc i upisati DIVIDE, kad te pita upiši number of segments (ako želiš da ti bude što preciznije, staviš više), i onda ti on pomeće točkice točno po arcu. Onda jednostavno uzmeš poliliniju i sa nodom pređeš preko njih. Tako to barem ja radim

spori 06-10-2008 10:25
Ovo je dobro rješenje... prava stvar.... kako se ja toga nisam sjetio...

JackOfHearts 06-10-2008 15:41

anaanaana napisao:
Sada crtam na prostornom planu i imam situaciju: na karti - podlozi postavljena je cesta crtana s line i arc, preko tih linija moram prelaziti s polyline

Zašto moraš prelaziti ponovo preko tih istih nacrtanih linija? Ako već imaš linije i arc-ove, zašto ih ne spojiti u polyline sa PEDIT?
Polylinija se može sastojati od linija i arc-ova.

anaanaana 08-10-2008 11:14
Hvala. S naredbama divide i pedit sam se "opismenila".

Moram prelaziti nekoliko puta preko istih linija, jer se z.�. na karti obrubi 1.polyline u nekoj boji koja označava namjenu, 2.ponovo koja označava granicu parcele, 3. ponovo točno po toj liniji ide linija ceste; onda uz tu z.�. pocinje nova parcela i recimo obrub s oznakom druge namjene.
Ja sam napravila cijelu kartu tako da se linije kod velikog zooma uopce ne preklapaju, vec izgleda kao neka zbrka linija.
Nakon toga sam preklapala točke polylinija da se sve poslože jedna preko druge. Gnjusno i rezultat je donekle ok.

Pupa031 10-10-2008 07:44
Ako nisi riješila, postoji naredba boundary ( ili samo BO u komandnu traku); ona polilinijom ili regijom zatvara područje u koje klikneš, naravno poanta je raditi u layerima. Granica je granica, može ih biti prekonoekoliko ali to se ne smije vidjeti .. ako sam ja dobila neki tvoj plan vjerojatno ti se izrazito štucalo :-))Cool Za daljni rad, topologiju, osnova je jako važna jer preklapanjem i nepreklapanjem krajnji rezultat nije točan a tvoj veliki trud izgleda kao ofrlje napravljen posao. Za bilo šta samo pitaj, ja sam stari višegodišnji crtač urbanističkih planova

Pupa031 10-10-2008 09:08
Čitam sada odgovore drugih, da li znate da unutar naredbe crtanja polilinije postoji mogućnost crtanja arkusa, samo u komad traku napišite a i automatski crtate akrus, upisom slova l ("L"Wink vraćate se na linijsko crtanje.
Možda vam pomogne

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.077 seconds