Konvertiranje koordinata

More
14 years 9 months ago #136 by zrendula
charlie 10-02-2008 11:27
Moze li mi netko odgovoriti kako mogu konvertirati koordinate iz Auto Cad-a (na pr. 5467388.356) u geografske koordinate (--,--,--,N,--,--,--,E).

spori 12-02-2008 10:56
Meni nije poznato da je apsolutne ili relativne koordinate ACAD-a moguce pretvoriti u geografske. Pretpostavljam da je to nemoguce u ACAD-u. Jedino u nekom drugom Autodesk-ovom proizvodu, ili jos prije u CAD sustavu drugog proizvodjaca. Odakle vam podatak da to postoji u ACAD-u? Ako netko ima vise podataka neka nam se javi da razrjesimo moje sumnje.

spori 12-02-2008 11:27
Dodatak prethodnom postu. Nasao sam nesto u ACAD-u 2007, putanja je Tools/Options kartica 3D Modeling. Imaju nekakove opcije za 3D Crosshairs, Crosshairs labels, tri vrste oznacavanja, medju njima je i N, E, z, ali sumnjam da je to sto vi trazite.

charlie 12-02-2008 21:49
Hvala svima na komentarima, ima jedan program, Geotrans, pomocu kojega je to moguce izvesti, i jos je besplata.

JackOfHearts 13-02-2008 07:38
Transformacija koordinata nije moguća u običnom AutoCAD, ali je moguća u AutoCAD Map, Civil 3D i Land aplikaciji.

mario 14-04-2008 08:29
Mozes malo prosiriti pitanje? Da li samo trebas ocitati par tocaka (jednostavan postupak) ili trebas konvertirati cijeli crtez (malo kompliciraniji postupak)? Ako imas AutoCAD Map objasnit cu ti i jedno i drugo kako se radi.

nata 15-04-2008 14:49
ima nas jos koje zanima Smile
zanima me kako cijeli crtez konvertirati u AutoCAD Map-u

mario 16-04-2008 10:10
nata, da objasnim općenito ili imaš neki konkretan problem?

nata 16-04-2008 11:53
prije sam radila to u ArcGIS-u, ali otkad mu nemam pristup Smile bilo bi dobro to znati i u AutoCad-u. znaci imam nekakav crtez na G-K koordinatama i zelim ga citavog konvertirati u wgs ili obrnuto. nisam tako nesto nikad radila u AutoCad-u mada sam pretpostavljala da je moguce pa bih voljela znati ako ne gnjavim previse..

hvala.

mario 17-04-2008 12:09
Objasnit ću na Autocad Map-u 2006. Mislim da je ista stvar i na novijim verzijama.
Napravit ću jedan mali tutorial i staviti ga na forum - recimo u ponedjeljak.

nata 17-04-2008 13:25
Puno ti hvala na trudu!

mario 18-04-2008 10:45
Evo društvo, napravio sam malo uputstvo kako se može konvertirati iz jednog koordinatnog sustava u drugi. I karte koje su u podlozi mogu biti na isti način konvertirane.

mario 18-04-2008 11:00
Uputstvo koje sam napravio je veličine 2,5 MB (rar) jer ima dosta slika i ne mogu ga uploadati na Forum. Dok to ne riješim možete mi pisati na mail. Na službenim stranicama Državne geodetske uprave www.dgu.hr sam našao o nešto geodetskim datumima i stavio sam u Attachment. Malo si pročitajte, ako već niste do sada. Mislim da će biti korisno onima koji se po prvi put susreću sa takvim problemima.

File Attachment:

File Name: datumi.rar
File Size:141 KB
Attachments:
The following user(s) said Thank You: darac

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

More
14 years 9 months ago - 14 years 9 months ago #137 by zrendula
mario 21-04-2008 12:55
Probat ću ponovo upload-ati uputstva za konvertiranje koordinata...

File Attachment:

File Name: konver.rar
File Size:2,242 KB
- FILE JE U MEĐUVREMENU POSTAO NEUPOTREBLJIV IZ NEPOZNATIH RAZLOGA
Attachments:
Last edit: 14 years 9 months ago by zrendula.

More
14 years 9 months ago - 14 years 9 months ago #138 by zrendula
mario 21-04-2008 12:58
Uspjelo je Grin

JackOfHearts 21-04-2008 15:17
Mario je to super opisao, svaka čast na trudu.

Samo bi htio nešto još nadodati za one koji do sada nisu radili bilo kakve transformacije koordinata. Morate biti vrlo oprezni pri transformaciji koordinata kada imate veću traženu točnost konverzije. Ovi datumi koji dolaze sa CAD-om nisu baš pretjerano točni, neki čak imaju samo tri parametra transformacije (od 7 potrebnih), pa ih možete koristiti samo okvirno, nikako za neke ozbiljne poslove. Čak se ne mogu koristi sa ručnim GPS uređajima jer je greška puno veća od njihove točnosti.

Također bi nadodao da, u CAD postoji geodetic i non-geodetic transformacija. Što znači da ako vam treba koverzija samo u projekciji (bez promijene elipsoida) tj. iz 5. u 6. zonu i obrnuto (također i sa 16-30 zonom) onda to možete učiniti sa non-geodetic konverzijom koja je skoro besprijekorno točna. Na ovaj način ne morate se zamarati sa parametrima transformacije.

johnny 29-05-2008 15:47
Hvala Mario, hvala JackOfHearts ovo je super!

mario 21-10-2008 09:18
Jučer sam dobio mail da je konver.rar neupotrebljiv koji sam upload-o prije nekoliko mjeseci. Iz tog razloga ga ponovo upload-am.

File Attachment:

File Name: konver_1.rar
File Size:2,545 KB
Attachments:
Last edit: 14 years 9 months ago by zrendula.

More
10 years 6 months ago #899 by gerson
Replied by gerson on topic Re:Konvertiranje koordinata
Pogledao sam uputstvo, sve je jasno i OK.
Zanima me da li je taj problem oko (ne)preciznosti resen u novijim verzijama Autodesk MAP-a (2012-2013-2014)? Zvuci mi u najmanju ruku neozbiljno da se bilo koja tranasformacija tog tipa u danasnje vreme radi sa manje od 7 parametara transformacije?!? I da ista na CAD-u nije priblizna ni rucnim GPS-ovima po preciznosti... pogotovo kada postoje besplatni programi koji to danas rade kako treba.
Ako je taj problem i dalje ostao, onda da ne uzimam novu verziju MAP-a tj da ne menjam postojeci.

More
10 years 3 months ago - 10 years 2 months ago #904 by cad.programi
Izvorni kod i naredba za konverziju koordinata ako kome treba, pošto preferiram Bricscad naredba je napravljena za njega ako trebate
verziju za Autocad možete preuzeti ESScad sa:

www.cad-programi.net

Naredba je besplatna i dio Geomodula, poziva se nakon pokretanja ESScad-a sa Autocad-om
upisujući ESSKONVERZIJAGT u komandnu liniju Autocad-a.

Konverzije na vlastitu odgovornost , za bilo kakva pitanja tu sam!

File Attachment:

File Name: Koordinate...1-15.rar
File Size:1,453 KB

Pozdrav!

Josip Magdalenić, bacc.ing.aedif.
CAD-Programi
Uska 1, 40000 ČAKOVEC
Hrvatska/Croatia
cad-programi.net
Attachments:
Last edit: 10 years 2 months ago by cad.programi. Reason: Ispravak Izvornog koda
The following user(s) said Thank You: mario

More
10 years 2 weeks ago #923 by mario
Replied by mario on topic Konvertiranje koordinata
Za sve korisnike Autocad Map 3D 2015 i Civil 3D 2015 važna obavijest.

Da bi vam radila transformacija i wms servisi nužno je instalirati najnovije service pack-ove. Bez njih stvari ne funkcioniraju.

Autocad Map 3D 2015 link: knowledge.autodesk.com/support/autocad-m...-service-pack-3.html

Civil 3D 2015 link: knowledge.autodesk.com/support/autocad-c...-service-pack-2.html

U privitku se nalaze upute i dwg s upisanim parametrima za koordinatne sustave (stare i novi).

File je preuzet sa Foruma sa www.i-gis.hr . Autor je luckybabaroga i hvala mu za uloženi trud i što je podijelio file-ove.
Attachments:

Time to create page: 0.107 seconds