KONFIGURACIJA RAČUNALA

More
16 years 1 week ago #144 by zrendula
johnny 21-01-2009 12:56
Pošovani forumaši
molim vas za pomoć oko narudžbe računala koje će biti namjenjeno za rad u Autocad 2009 MAP-u.

Radit će se sa jako velikim hatchevima i raznim podlogama (orto-foto, katastar, HOK i dr.), znači fajlovi će biti jako veliki.
Pretpostavljam da mi treba jako puno radne memorije 4 GB, e sad što dalje da li će mi zumiranje bolje raditi sa nekom QuadroFX karticom?

Ima li razlike za rad u Autocadu između Dual Core procesora i Quad Core?

Da li ići na 64 bitnu platformu, ima li tu kakvih ubrzanja?
Kako podesiti Autocad? Koji monitor 24 incha?
Hvala unaprijed!

administrator 21-01-2009 13:29
Pozdrav kolega,

Ja ću biti jako kratak Smile . 4GB rama je iskoristivo samo kod 64 bitnih sustava (to je ono što sam ja čuo vezano za WIN XP - znači nije sve 100 % provjereno).

Druga stvar za koju mogu nešto reći je monitor. Svi imaju 3 godine jamstvo, ali nemaju svi istu kvalitetu prikaza. Radio sam samo s jeftinijim monitorima i od svih njih najbolji prikaz mi je imao neki samsung. Ja imam LG 19" i od prvog dana mi je slika "loša", ali očima ne smeta (mislim na umor).

Imam kolegu koji pati na sitnice i on si je kupio EIZO (neki model koji je bio najbolji ili među najboljima na nekim testovima). Monitor je star oko 2 godine ili više, ali slika je fenomenalna (oštrina i kontrast). Moj monitor naspram tog je smeće.

Ako možeš birati, radi sebe biraj kvalitetan monitor (prikaz/oštrina/kontrast), a kanta se uvijek da nadograditi.

Quad procesor ima 2 jezgre više prema tome je i brži (jači).

Ako to firma može podnijeti kupi neko brand računalo kojem je nadograđena grafika i radna memorija. Razlog je jednostavan. Kvaliteta i pouzdanost.
Poznanik projektant ima starog DELL-a 4-6 godina i istek ove godine će zamjeniti računalo tj. kupti još jedno. Niti jedan kvar, niti jedan pad sustava.

Ja sam na našim uredskim računalima (kupljenim unazad 2 godine), već promjenio 3-4 napajanja, 1 grafičku, par tipkovnica i miševa. Nije to istrošeno od rada, nego jednostavno to ne valja. Računala se pregrijavaju pa sam ubacio po još jedan ventilator. na svom sam skinuo poklopac jer je preglasan, ako otvorim par tab-ova na firefoxu.

johnny 21-01-2009 16:17
Da, 32 bitni windowsi nisu u stanju adresirati više od 3 GB RAM-a. Ja bi stavio maximum 8 GB ali bojim se da Autocad to nije u stanju iskoristiti, bojim se da je ista stvar i sa Quad procesorom u odnosu na Dual Core.
Probao bih sa grafičkom Quadro FX 1700 samo je kod nas oko 3300kn a vani je dosta jeftinija.
I ja sam se namijenjao napajanja, ali sada ova nova dobivamo kvalitetna, tako da ipak ostajem pri no name računalu sa odabranim komponentama.

Najviše me zanimaju vaša iskustva sa ovakvom konfiguracijom ako ima takvih.

johnny 29-01-2009 10:43
Zna li netko dobar benchmark za CAD strojeve, na kojem je moguće testirati CPU, RAM, i grafiku?

mario 12-02-2009 13:37
Ja radim na: DELL PRECISION-U T5400
* Intel Quad Core Xeon E5420 procesor (do 2 CPU) (2.5GHz / 2x6MB L2 Cache / 1333FSCool
* 2x 500GB SATA II (7200 okr/min) tvrdi disk
* 4GB (4x1) 667 Quad Channel DDR2 FBD memorije
* 16x DVD-R/RW Dual-Layer pogon
* 512MB nVidia Quadro FX1700, PCI Express, Dual DVI ili Dual VGA
* Mini tower
* Microsoft Windows XP Professional

14.990 KUNA + PDV

Kolega radi na: DELL PRECISION-U T7400
* 2x Intel Quad Core Xeon E5420 procesor (do 2 CPU) (2.5GHz / 2x6MB L2 Cache / 1333MHz FSCool
* 2x 300GB SAS 3.5" (15000 okr/min) tvrdi disk
* 8GB 667MHz Quad Channel DDR2 FBD memorije
* 768MB nVidia Quadro FX4600 grafička kartica, PCIe x16
* Mini tower
* Microsoft Windows XP Professional x64

29.990 KUNA + PDV

Još imamo i DELL PRECISION-E T3400
* Intel Core 2 Quad procesor Q9300 (2.5GHz / 6MB L2 Cache / 1333MHz FSCool
* 500GB SATA II (7200 okr/min) tvrdi disk
* 2GB (2x1) 667MHz ECC DDR2 SDRAM memorije
* 256MB nVidia Quadro FX570, PCI Express, Dual VGA ili Dual DVI
* Mini tower
* Microsoft Windows XP Professional

8.990 KUNA + PDV

Kao što vidiš razlike u cijeni su ogromne. Razlike u perfomansama su minimalne (u 2D crtanju). T7400 malo brže obrađuje HATCH-eve od T5400.

Trenutno radim na projektu idejnih rješenja za hidroelektrane u Čečeniji i koristim Civil 3D 2008 i T5400 se dobro muči (područje od oko 100x80 km). Zauzeće memorije ne prelazi 2GB i 4 jezgreni procesor nikada nije fuul opterećen (tu se postavlja pitanje da li ga Autocad koristi u potpunosti).

Ako hoćeš možeš mi poslati neki dwg za testiranje pa ti pošaljem rezultate. Zaboravi benchmarke - testiraj na realnom file-u i sa realnim naredbama. Napiši što te zanima pa ćemo testirati.

Moje mišljenje je da ne treba davati previše love za nabrijane strojeve a Autocad to uopće ne može iskoristiti.

Ovo mi je drugi DELL i mislim da su to najbolji strojevi. Tihi su, ne kvare se, stabilno rade i dobro izgledaju.

mario 12-02-2009 13:42
Što se tiče monitora ja imam DELL 2408WFP ( * Flat Panel 24"
* Rezolucija 1920X1200
* Veličina pixela 0.27mm
* Brzina odziva 6ms
* Kut vidljivosti 178/178
* Osvjetljenje 400cd/m2
* Kontrast 3000:1
* Priključak VGA, DVI, Display port, S-video, kompozitni
* Dodatno 4x USB, čitač kartica, pivot

4.390 + PDV

Monitor je jaaako dobar.

administrator 13-02-2009 11:32
I mi smo u firmi napokon za uredska računala uzeli par brad računala. Naravno mi ih koristimo kao uredska računala (jedino ja i kolegica za 2D AutoCAD).
Krajem prošle godine uzeli smo tri Lenovo uredska računala i sada nam je prije par dana stiglo još tri računala. Čuješ ga samo kada svira i kada se pali Smile .

Kad su vidjeli kako rade ta tri prva računala, uspio sam ih nagovoriti da ubuduće uzimamo brand. Imali smo i ponude za Dell ali su bili skuplji u prosjeku za 1000 kn.

Mario, mislim da je takve poslove bolje i ne mogu raditi s nepouzdanim računalima. Može se sklopiti kvalitetno računalo u trgovini, ali onda i to računalo košta. Mi smo imali sreću što nam se na javnu nabavu javio samo Senso Smile zato i jesu stigla prva tri Lenovo računala.

Lijep pozdrav svima.

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.076 seconds