- Thank you received: 4
Visine točaka
16 years 1 week ago #146
by zrendula
Visine točaka was created by zrendula
oktalz 19-11-2008 18:28
Da li netko zna, kako se u crtežu (npr.geodetski snimak) sve visine točaka spuste na 0 (nulu)?
JackOfHearts 21-11-2008 00:20
Vrlo jednostavno, odi na quick select i odaberi samo točke. Nakon toga u properties za Z vrijednost upišeš 0. I to je to.
mataCAD 21-11-2008 22:22
E ljudi dali netko zna kako zaključati dokument od autoCAD-a da mi pojasni kako se to radi?Grin
JackOfHearts 22-11-2008 09:31
nije moguće bez dodatnog softwarea. Ono što možeš napraviti jer spremiti u dwf (viewer format za dwg crteže) ili još lakše u pdf.
oktalz 26-11-2008 13:07
Hvala na odgovoru za visinu točaka ( nije mi samom doteklo pameti).
Što se tiče printanja u PDF, ako crtež sadrži rastersku podlogu, PDF u konačnici bude prevelik ( čak do 20 MB ).
Da li negdje postoje kakve postavke da bi konačni dokument bio manji ?
JackOfHearts 26-11-2008 16:05
nema problema.
Možeš smanjiti rezoluciju PDF. Kada odabereš Adobe PDF printer, odi na Properties->Custom Properties->Adobe PDF Settings->Default Settings-Edit i tu možeš podesiti rezoluciju PDF-a. Smanji, pa vidi da li ti odgovara kvaliteta.
Mrskotnjak 27-11-2008 08:35
Da ne otvaram novu temu, vezano za visine; da li ima način da kompletan text (text visina) smanjim ili povećam za određeni iznos bez naknadnog kartiranja. Naime, postoji situacija koju bi trebalo spustiti za 20cm, točkice su spuštene, samo nebi htio ponovno kartirati i text ponovno razmještati (ima preko 3000 točaka). Hvala unaprijed...
HDrazen 27-11-2008 22:28
Evo, možda pomogne
;;; ovaj lisp svim selektiranim tekstovima
;;; dodaje zadanu vrijednost (za oduzimanje - dodati negativnu)
;;;
;;; NAPOMENA - ne testira se ispravna numerička vrijednost
;;; tj. ako je u tekstu slovo - ulazna vrijednost je nula
;;;
;;; paziti na broj decimala - UNITS, DIMZIN
Da li netko zna, kako se u crtežu (npr.geodetski snimak) sve visine točaka spuste na 0 (nulu)?
JackOfHearts 21-11-2008 00:20
Vrlo jednostavno, odi na quick select i odaberi samo točke. Nakon toga u properties za Z vrijednost upišeš 0. I to je to.
mataCAD 21-11-2008 22:22
E ljudi dali netko zna kako zaključati dokument od autoCAD-a da mi pojasni kako se to radi?Grin
JackOfHearts 22-11-2008 09:31
nije moguće bez dodatnog softwarea. Ono što možeš napraviti jer spremiti u dwf (viewer format za dwg crteže) ili još lakše u pdf.
oktalz 26-11-2008 13:07
Hvala na odgovoru za visinu točaka ( nije mi samom doteklo pameti).
Što se tiče printanja u PDF, ako crtež sadrži rastersku podlogu, PDF u konačnici bude prevelik ( čak do 20 MB ).
Da li negdje postoje kakve postavke da bi konačni dokument bio manji ?
JackOfHearts 26-11-2008 16:05
nema problema.
Možeš smanjiti rezoluciju PDF. Kada odabereš Adobe PDF printer, odi na Properties->Custom Properties->Adobe PDF Settings->Default Settings-Edit i tu možeš podesiti rezoluciju PDF-a. Smanji, pa vidi da li ti odgovara kvaliteta.
Mrskotnjak 27-11-2008 08:35
Da ne otvaram novu temu, vezano za visine; da li ima način da kompletan text (text visina) smanjim ili povećam za određeni iznos bez naknadnog kartiranja. Naime, postoji situacija koju bi trebalo spustiti za 20cm, točkice su spuštene, samo nebi htio ponovno kartirati i text ponovno razmještati (ima preko 3000 točaka). Hvala unaprijed...
HDrazen 27-11-2008 22:28
Evo, možda pomogne
;;; ovaj lisp svim selektiranim tekstovima
;;; dodaje zadanu vrijednost (za oduzimanje - dodati negativnu)
;;;
;;; NAPOMENA - ne testira se ispravna numerička vrijednost
;;; tj. ako je u tekstu slovo - ulazna vrijednost je nula
;;;
;;; paziti na broj decimala - UNITS, DIMZIN
Attachment dodvistx.zip not found
Please Prijava or Create an account to join the conversation.
16 years 1 week ago #147
by zrendula
Replied by zrendula on topic Re:Visine točaka
Mrskotnjak 28-11-2008 12:29
Thx majstore, pomoglo je itekako!Wink
duda 19-01-2009 10:47
kako napraviti točke sa zadanim koordinatama u tablici u excelu?
po mogućnosti automatikom (ima ih 14000).
Thx na pomoći.
JackOfHearts 19-01-2009 12:57
ako sam dobro shvatio, ti imaš točke XYZ u excelu i želiš te točke nacrtati u CAD-u?
duda 19-01-2009 13:34
dobro si shvatio.
JackOfHearts 19-01-2009 14:16
Onda učini sljedeće:
1. predpostavimo da imaš tri kolone u excelu, A, B i C tj. X, Y, i Z. U D kolonu (ili koju želiš) napiši =CONCATENATE(A1;",";B1;",";C1)
2.sada tu naredbu "povuci" do kraja stupca tj. koliko god imaš točaka
3. selektiraj cijelu D kolonu i stisni Copy ili Ctrl+C
4. odi u AutoCAD, pokreni naredbu Point, klikni u komandu liniju kad da ćeš nekaj tamo upisati i sam stisni Crtl+V
i to je to. Mislim da lakše od ovoga nema.
edit: i obavezno isključi OSNAP
dragov Baš dobar trik, spasit će me od pisanja programćića.
dragov 21-02-2009 12:59
Jednodtsvno idu i linije i polilinije.
Idu mi i blokovi, ali sa svakom drugom čelijom, a razmake koristim za potvrdu parametara.
Pokušavam sada nešto naći i za blokove sa atributima.
Problem mi je u [enteru], jer kad upišem char(10) ili char(13) ili to skupa (što je kod od [entera]), onda mi stavi cijeli tekst u navodnike.
(i autocad neće ni ćut za takvu komanduShock)
Imaš li možda neku ideju ili šprancu za to?
JackOfHearts 21-02-2009 23:22
probaj pogledati na ovoj stranici, možda ti pomogne www.lazydrafter.com/autocad-tips/writing...-scripts-with-excel/ ako ne, javi pa ćemo vidjeti kaj dalje. Inače, ja takve stvari ne radim s skriptom, već sa LISP-om. Možda je malo teće za početak, ali kasnije možeš čuda raditi.
dragov 22-02-2009 00:45
Puno hvala.
Napravio sam sa lispom tako da se generira kod u excelu i onda po tvojoj metodu Copy stupac u Acad.
Namučio sam se, pa iako je čudna kombinacija, ali radi.
Vidjet ću i tamo za koju ideju možda poboljšam ili pojednostavnim kod.
Thx majstore, pomoglo je itekako!Wink
duda 19-01-2009 10:47
kako napraviti točke sa zadanim koordinatama u tablici u excelu?
po mogućnosti automatikom (ima ih 14000).
Thx na pomoći.
JackOfHearts 19-01-2009 12:57
ako sam dobro shvatio, ti imaš točke XYZ u excelu i želiš te točke nacrtati u CAD-u?
duda 19-01-2009 13:34
dobro si shvatio.
JackOfHearts 19-01-2009 14:16
Onda učini sljedeće:
1. predpostavimo da imaš tri kolone u excelu, A, B i C tj. X, Y, i Z. U D kolonu (ili koju želiš) napiši =CONCATENATE(A1;",";B1;",";C1)
2.sada tu naredbu "povuci" do kraja stupca tj. koliko god imaš točaka
3. selektiraj cijelu D kolonu i stisni Copy ili Ctrl+C
4. odi u AutoCAD, pokreni naredbu Point, klikni u komandu liniju kad da ćeš nekaj tamo upisati i sam stisni Crtl+V
i to je to. Mislim da lakše od ovoga nema.
edit: i obavezno isključi OSNAP
dragov Baš dobar trik, spasit će me od pisanja programćića.
dragov 21-02-2009 12:59
Jednodtsvno idu i linije i polilinije.
Idu mi i blokovi, ali sa svakom drugom čelijom, a razmake koristim za potvrdu parametara.
Pokušavam sada nešto naći i za blokove sa atributima.
Problem mi je u [enteru], jer kad upišem char(10) ili char(13) ili to skupa (što je kod od [entera]), onda mi stavi cijeli tekst u navodnike.
(i autocad neće ni ćut za takvu komanduShock)
Imaš li možda neku ideju ili šprancu za to?
JackOfHearts 21-02-2009 23:22
probaj pogledati na ovoj stranici, možda ti pomogne www.lazydrafter.com/autocad-tips/writing...-scripts-with-excel/ ako ne, javi pa ćemo vidjeti kaj dalje. Inače, ja takve stvari ne radim s skriptom, već sa LISP-om. Možda je malo teće za početak, ali kasnije možeš čuda raditi.
dragov 22-02-2009 00:45
Puno hvala.
Napravio sam sa lispom tako da se generira kod u excelu i onda po tvojoj metodu Copy stupac u Acad.
Namučio sam se, pa iako je čudna kombinacija, ali radi.
Vidjet ću i tamo za koju ideju možda poboljšam ili pojednostavnim kod.
Please Prijava or Create an account to join the conversation.
Time to create page: 0.079 seconds