- Thank you received: 4
Problem kod PLOTanja
Imam jedan problem, molim vas tko može i zna da mi pokuša pomoći. Ovako, radila sam neki crtež u AutoCAD 2009 na stolnom računalu. Kako dosta putujem poslovno, tako koristim i laptop za crtanje. nedavno sam radeći na spomenutom crtežu radila dosta dugo i isti sam prebacila na USB, a zatim na laptop. Kada sam otvorila crtež, sve je bilo ok i nastavila sam sa radom. Htjela sam si isprintati van crtež da vidim kak je ispalo i kad sam stavila PLOT PREVIEW, meni je na slici bio crtež samo onaj koji sam nacrtala na stolnom računalu, a u MODELU je bilo sve kak treba. laptop mi je spojen na isti printer tako da nije greška u njemu, nego u jednostavno crtežu. Kad spremim i ponovno otvorim, sve je ok, samo mi se cijela slika ne prikazuje u PLOT-u! Koga god da pitam, nitko nije ni čuo za taj problem..Pa ako mi možete pomoći, bila bih veoma zahvalna. Pusa od petre.
JackOfHearts 21-04-2009 18:20
nisam se susreo s takvim problemom, pošalji mi na e-mail primjer neke datoteke koja se tako ponaša ili stavi u attachment na forumu
spori 28-04-2009 08:08
Ne mogu pomoći, ( za sada ). Mi smo imali taj problem na poslu, rješili ga, no trenutno se ne sjećam, kako je to išlo....hm...
Može biti, da ste vi to uspjeli rješiti?
petrab 02-05-2009 16:40
evo, ja sam ipak uspjela...Problem je bio u slojevima. Samo sam ih sve zamrznula i odmrznula i bilo je ok. Hvala svima!!
Please Prijava or Create an account to join the conversation.
Pozdrav svima, ja isto imam problem oko plotanja, ali se radi o marginama. Kad naprvaim okvir na običnom A4 ili A3 papiru na taj način, da je od gornjeg, donjeg i desnog ruba udaljen 5mm a od lijevog 25mm, znači standardni okvir za uvez, uvijek mi ga u printanju pomakne za par mm. Znam da postoji opcija u custom properties-u u printu da se margine obrišu na nulu, ali svejedno kad i to napravim, ne mogu izabrati taj željeni format papira koji sam u custom propertisu podesio, nego ponovno odabirem A4 ili A3. Nadam se da nisam previše zakomplicirao stvar sa ovim objašnjenjem. Pomozite!!!!!!!
Odakle plotas, iz modela ili layouta?
Ako je iz modela, provjeri plot offset u plot prozoru (dolje lijevo), i vrijednosti (odmak po x i y) i odakle je podesen...da li je nulta koordinata na rubu papira ili korisnog podrucja ispisa. ako je podeseno na korisno podrucje ispisa, to bi moglo biti tih par milimetara pomaka - odes na tools-options-plot and publish i pod "specify plot offset relative to" izaberes "edge of paper". mozes se poigrati i sa pomicanjem po x i/ili y osi. a mozes i malo scaleat crtez u "plot scale", kako to ljudi cesto vole, ali to jednostavno nije to

Ako je iz layouta, trebam malo vise informacija

Jos jedna napomena...vecina drivera za printere/plotere ne voli CAD, odnosno, ako proizvođac daje CAD drivere, sve radi super, ako ne, onda se treba prilagođavati printeru...iz osobnog iskustva mogu ti reci da je desna (straznja) margina najcesce veca od 5 mm, pa nije lose podesiti marginu okvira na 6 mm (mm ni 'vamo ni tamo, jel

Namjestanje margina papira na custom-u je teoretski jednostavno, no u praksi....marginu ces na 0 staviti samo na borderless printerima, a ni onda bez pravih drivera...kao sto rekoh, printeri ne vole kada CAD prcka po njihovim postavkama

Bolje bi bilo napraviti novi format papira iz opcija samog printera, bez CADa kao posrednika.

A kaj ti još trebam reć ak plotam iz layout? Samo reci kaj ti treba. Sad si me baš zaintrigirala/o.

ok, ako je iz layouta trebaju mi slijedece informacije ... za pocetak, da li valja kada printas iz layouta?

jesi li napravio page setup kako spada, da li ti je okvir unutar crtkanih linija korisnog podrucja ispisa?...fora je sto ako u layoutu nesto prikazuje, to MORA biti tako i na previewu i na papiru, osim u slucaju da driveri za printer nisu najbolji. s obzirom da iz modela ne radi kako spada, ja bih se kladio na drivere. eventualno ako mozes postati screenshot postavki printanja iz modela i/ili layouta, pa da vidimo da li je stvarno sve podeseno kako treba (nije da ti ne vjerujem, nego mi je jako tesko podesavati printanje napamet

ono sto sam napisao za promjenu margina stoji, najcesce je problem u samom printeru ili driverima, a u tom slucaju trebam jos i podatak koja ti je verzija CADa i koji printer, pa da guglamo ima li problema mozda s tim

e da, i da li si u modelu probao sa centriranjem (nacrtanog papira s okvirom), pa da i tako ima razlike u ispisu?

Da bi printao iz layouta moras napraviti slijedece:
desni klik na svoj layout, page setup manager, otvori ti se dijaloski okvir u kojem izaberes samo modify i onda imas page setup prozor koji jako lici na plot prozor

U njemu podesi sve kao da podesavas printanje iz modela (printer, papir...), s time da "what to plot" ostavis na "layout", "plot scale" na 1:1, a "plot offset" ionako ne mozes modificirati. sa OK izadjes na onaj prosli dijaloski okvir, njega na close zatvoris i sad imas napravljen page setup za printanje iz layouta.
e sad...svaki layout po defaultu dolazi sa jednim "viewportom". ako si ga slucajno obrisao, najlakse ga je ponovono napraviti na slijedeci nacin...odes na layout broj 2

nadjes toolbar viewports (ionako ti treba za kasnije

uzmes samo svoj okvir (okvir i onaj papir nacrtan u modelu) i kopiras ga na papir u layoutu (ako je namjesteno na "edge of paper", onda samo namjestis donji lijevi kut na 0,0,0 koordinate). u modelu ti vise ni taj papir ni okvir ne trebaju,pa ih mozes i maknuti.
One crtkane linije na papiru su korisno podrucje spisa, tocnije margine koje su namjestene...namjesti viewport unutar njih (viewport razvlacis kao najobicniji pravokutnik

Ako ti originalne margine ne odgovaraju, probaj iz page setup managera za layout namjestiti margine na papiru, s time da bi bilo dobro da znas koliko je maximalno korisno podrucje ispisa tvog printera (garantiram ti da nije 0

Kroz viewport se sada moze namjestiti tvoj crtez na papir. kliknes na gumb "paper" (u devetki i novijim CADovima ga moras prvo "upaliti", desni klik na statusnu traku (ono ispod command linea

Na viewports toolbaru imas "kucicu" ili prozorcic gdje mozes upisati mjerilo ili ga odabrati sa padajuce liste...tu napisi/odaberi ono sto bi inace pisao u plot scale (da sad ne ulazim u principe plotanja

sada jos samo sa panom namjestis crtez tocno kako treba stajati na papiru (pazi da slucajno ne zumiras, jer u ovom slucaju zoom faktor predstavlja mjerilo

(napomena: s obzirom da se kroz viewport vidi model,sve sto promjenis na svom crtezu u modelu biti ce promjenjeno i "kroz" viewport, znaci da ce tako biti i isprintano.)
e sada ne bi smjelo nista biti pomaknuto nigdje

a ja odoh malo googlat sta kazu tvoj printer i njegovi driveri na autocad.
edit: evo proguglo

nazalost, nisam nasao nikakve "CAD" drivere za tvoje printere, ali ako te tjesi, nisi jedni sa takvim problemima

nadam se da ima netko drugi tko ti moze pomoci s time.