mjerilo

More
16 years 1 week ago #156 by zrendula
mjerilo was created by zrendula
ana 12-05-2009 22:57
Jel može mala pomoć?
Znam se nekad potpuno zbuniti oko ovoga...previše toga pročitam na netu i nešto mi ima smisla nešto nema itd...

Ugl kada crtamo u prostoru modela mi ne crtamo u mjerilu jel tako? Mjerilo se postavlja tek u layout-u jel?
No kako crtati nešto ako znamo da nam taj crtež mora biti isprintan u mjerilu 1:50 npr??? Jel se onda kod crtanja nešto mijenja ili ne? Jel moramo nešto množiti ili ne? npr crtam TV koji je u stvarnosti dimenzija neznam 100x70cm i ako taj TV moram isprintati u mjerilu 1:50 jel onda svejedno mogu dimenzije tog TV-a pretvoriti u mm i tako crtati ili?

I gdje postaviti koliko na je jedna jedinica? tipa 1Unit=1 cm? jel se to može postaviti?

osobno kad crtam nešto onda to izmjerim, pretvorim u mm i tako crtam...

JackOfHearts 13-05-2009 08:35
Pogledaj ovaj članak koji sam jednom napisao, možda ti budu neke stvari jasnije. Također pogledaj i komentar od dragov-a, možda ti je tako lakše.

ana 13-05-2009 10:29
počitala sam.

Evo recimo kako ja to radim. Obično crtam u mm. I kad treba nešto isprintati podesim sve što se treba podesiti i kod podešavanja mjerila iz padajućeg izbornika u alatnoj traci viewport samo biram mjerilo i to je to. Jel krivo nešto radim? Jel se nešto mijenja ako npr crtam u metrima? Možda mi odgovor nalazi u tvom članku ali nisam skužila...Frown

Znači ne upotrebljavam nikakve formule,ništa pod custom ne mijenjam, u page setup manager-u mi je pod plot scale,s cale uvijek 1:1 i namješteno je na mm. Što se dogodi ako tu stavim neko drugo mjerilo?

Dobivam pitanja poput kako da neki objekt,tj. blok crtam u mjerilu 1:50 npr i neznam što da kažem. Jel ja mislim da kad se crta u prostoru modela se ne crta ni u kakvom mjerilu. Mjerilo se podešava tek kod ispisa...
Ako netko projektira neku zgradu o neće odmah moći crtati u mjerilu već prvo nacrta sve i onda kod ispisa se bira mjerilo.

JackOfHearts 13-05-2009 20:44
zaboravi formule, meni je bilo onako najlakše opisati ... šta ćeš, tehničko školovanje Smile ... uvijek si pod plot stavi 1:1 i tako drži. Ako crtaš u milimetrima i pod viewport staviš custom scale 1, to ti je mjerilo 1:1 kada isprintaš. Ako staviš custom scale 0.5 to bi bilo 1:2 mjerilo. U slučaju da crtaš u metrima, ako staviš custom scale 1, to je mjerilo 1:1000, ako staviš CS 0.5 to je mjerilo 1:2000, ako staviš CS 0.1 to je mjerilo 1:10000, ako staviš CS 2 to je mjerilo 1:500 ... vidiš kuda to ide. Ne moraš znati nikakve formule, samo logika.

Ako želiš neki objekt ispisati u mjerilu 1:50, onda prvo moraš znati u kojim jedinicama je crtan, ako su to metri onda u CS viewporta staviš 20.
Kada crtaš u modelu, ne razmišljaj o mjerilu ispisa, već crtaju u onim jedinicama kojima trebaš (metri, centimetri, milimetri), kasnije ćeš razmišljati o dizajnu ispisa, veličini papira i mjerilu. Ja osobno o mjerilu razmišljam tak kada trebam projekt staviti u papirni oblik, naročito sada kada postoji Civil 3D i Annontation scale, ali to je posbna priča.

Neki postavljaju uvijek mjerilo viewporta na 1, a mijenjaju plot scale, ali meni se više sviđa ovaj način, tako sam navikao.

ana 13-05-2009 22:12
Da plot postavim na 1:1 u page setup manageru ili negdje drugdje?

I znači uvijek moram postaviti CS? nemogu samo izabrati mjerilo tamo iz padajućeg stupca u alatnoj traci viewport?

sad mi je malo jasnije ali ne skroz Smile ali biti će Wink

hvala ti!

JackOfHearts 13-05-2009 23:08
da, u page setup manageru.
Po meni bi bilo bolje da se naučiš na CS, a ne na padajući izbornik jer je on zna dosta varirati iz crteža u crtež.
Znam da ovo zna biti malo zbunjujuće u početku, ali kada se navikne, bude posve logično.

nema problema

ana 21-05-2009 17:30
E Jack ajd mi pliz još objasni ovo:
GLOBAL SCALE FACTOR i CURRENT OBJECT SCALE kod tipova linija. sve mi reci o tome što znaš,a neka se i ostali pridruže Smile

Thx!!!

JackOfHearts 22-05-2009 22:39
svaka linija ima svoj linetype scale koji joj određuje kako će se ponašati razmaci, crte, shx-ovi na liniji tj. kako će ona u konačnici izgledati.
Npr. linija koja ima izgled crta-razmak-crta odnosno 3 jedinice - 2 jedinice - 3 jedinice i postavljen u property linetype scale 1, ona će biti tako i prikazana u AutoCAD-u, 3-2-3. Ukoliko postavimo linetype scale 2, sve ove vrijednosti će se pomnožiti s tim faktorom tj. u ovom slućaju 6-4-6.

E sada da se vratim na opcije koje si gore naveo, global scale faktor (ja je znam pod globalnom varijablom LTSCALE) je dodatni multiplikator za linetype scale tj. sve linije se množe sa tim faktorom (bez obzira kada su narctane). Kao da svim linijama si postavio linetype scale za tu vrijednost. Global scale faktor uvijek se množi sa linetype scale, npr. ako imamo liniju po definiciji 3-2-3, linetype scale je 3, global scale faktor je 4, linija će izgledati 36-24-36.
Druga opcija, current object scale automatski postavlja linetype scale za tu navednu vrijednost svim linija koje ćeš ubuduće unositi (ne prije unešene).

ana 26-05-2009 07:53
Ej Jack hvala! i btw ja sam žensko Wink .

a kako se taj ltscale ponaša kod printanja? jel ima tu nekih posebnih stvari na koje treba misliti?što znači "use paper space units for scaling" kod linetype-a?

i još nešto: kod kotiranja: onaj use overall scale of - sa tom opcijom povećavamo kotu za toliko i toliko jel? ako ja hoću isprintati svoj crtež u mjerilu 1:5 kako onda da postavim taj use overall scale of da mi te kote budu taman velike?

kao što vidiš sve što ima veze sa nekim mjerilom,veličinom-meni je problem Frown .....

JackOfHearts 26-05-2009 21:43
Sorry, mora da sam smetnuo to s uma tokom pisanja. Smile

E da, linetype scale se po defaultu ponaša malo čudno tokom printanja iz layouta. Scale linije se mijenja kako se mijenje i mjerilo viewporta. Da bi prilikom printanja isključila tu promijenu mjerila linije isključiš tu opciju "use paper space units for scaling" ili još znanu kao globalna varijabla PSLTSCALE.

Upravo to, poveća ti veličinu teksta i strelica kota za tu veličinu. Tu postaviš ono mjerilo ovisno o tome koliko želiš da ti u konačnici bude velik tekst/strelice. Ja se ne bih ograničavao sada na neka posebna mjerila, niti radio neke usporedbe, ali ako ti je veličina teksta 1 i u konačnici ti treba veličina 5, jednostavno postaviš tamo mjerilo 5 i to je to.

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.197 seconds