Geokodiranje

More
16 years 6 days ago #187 by zrendula
Geokodiranje was created by zrendula
rookie_ 20-10-2009 00:27
Bok Smile

kao što mi nick kaže, rookie sam pa malo strpljenja molim Grin
znači, imam 3 lista u ptk 1000 koja trebam geokodirati.
projekcija je modificirana polikonusna vezana uz elipsoid dimenzijama jako slican Clarkeu 1880.
jel mogu ja to geokodirati u fi i lambda, odnosno u toj projekciji u kojoj je dano? nisam nikad geokodirala osim ono klasicno rubersheet na pravokutnu mrežu pa nemam ideje kako Frown
pokušala sam definirati koordinatni sustav, al uvijek zapnem jer nema ponudjene projekcije koja mi treba.. a ni ne znam potrebne parametre Frown

uglavnom, kako to geokodirati?
i jel mogu onda kasnije izvršiti transformaciju u gauss - kruger prema onom mariovom tutorialu ?

puno hvala Smile
pozdrav!

JackOfHearts 20-10-2009 11:42
najlakše bi ti bilo geokodirati na projekciji kojoj imaš i onda transformirati, to je jedini pravi način (pazi na fi i lamda da su u deg, NE nikako u dms). Problem je što AutoCAD ne zna baš dobro transformirati rastere iz različitih datuma i projekcija, barem je tako bilo u starijim verzijiama, sa 2010 još nisam probao jer korsitim druge softvere za transformaciju rastera. Uglavnom, mogu ti pomoći podesiti transformaciju, ali moraš mi dati sve podatke o datumu i projekciji (tip projekcije, elipsoid, centralni merdijan, origin latitude, false easting i false nothing i naravno 7 parametera transformacije za datum) ... mislim da je to sve za polikonusu projekciju

rookie_ 20-10-2009 13:34
Eh.. kad ne znam ni ja više za transformaciju, sve što sam uspila iskopat je da je 'izradjena u modificiranoj polikonusnoj projekciji s elementima projekcije računatim na elipsoidu adaptiranom za Medjunarodnu kartu svijeta, čije se vrijednosti neznatno razlikuju od Clarkeovog elipsoida (1880), a praktično zadovoljavaju i vrijednosti Besselovog elipsoida'
dimenzije listova su 6 stupnjeva po geogr. duzini i 4 stupnja po širini.
o datumu i parametrima transformacije ne znam ni slova.

al lako za to, imam ja problema već na ovom prvom koraku Sad
kao što sam rekla, nisam nikad geokodirala osim na pravokutnu gauss krugerovu mrežu_ kako da uopće podesim da mogu raditi isti postupak samo sa širinama i dužinama? pokušala sam definirati sustav na elipsoidu, al nikako da dobijem to što trebam.

help, please

JackOfHearts 20-10-2009 14:49
Ne znam koliko ti je točnost potrebna, ali ukoliko ti je potrebna točnost bolja od 300-500 metara (toliko je negdje razlika ako zanemariš elipsoid) onda bi trebala znati podatke o datumu i projekciji i tu ti ne mogu previše pomoći.
Što se tiče georeferenciranja, to radiš isto kao i sa pravokutnom mrežom, samo umjesto da radiš s koodrinatama npr. 5512345, 5032421 ti radiš sa 15.87643526,45.8652123 ... kao što vidiš radiš u deg ne u dms tj. ne radiš sa stupnjevima-minutama.-sekundama već sa decimalnim zapisom.

rookie_ 20-10-2009 17:33
hm.. morat ću onda saznat malo više, ne mogu zanemariti elipsoid. tnx anyway Smile

nego, sorry na glupim pitanjima Grin moja je mreža vrlo jednostavna, 2 reda po širini, 4 kolumne po dužini.. stupanjski grid dakle. prvo matcham na 2 točke (lijevi donji i gornji desni ugao) i što mi se dogodi - sve se zarotira Sad probala sam dalje rubersheet i kad ubacim sve podatke i koordinate donjeg lijevog ugla u preview-u mi mreža ne prati raster, tj ona nije zarotirana, a raster je Frown

pretpostavljam da je ovo stvarno banalna greška, al ne vidim u čemu griješim.. pa ako imaš još malo strpljenja, jako sam zahvalna

JackOfHearts 20-10-2009 18:02
zašto samo dvije točke, uzmi barem četiri. Ovako ne mogu vidjeti gdje griješiš, ali workflow je sljedeći:
1. ubaci raster u CAD
2. pomakni ga i skaliraj ga približno kako bi trebao biti sa move i scale alatom iz CAD-a
3. odi na Map-Tools-Rubber sheet (ili ako imaš Raster design koristi njegov rubber sheet, bolji je)
4. odaberi base point, pa reference point ... i tako n puta (ovisi da li koristiš Map ili Raster design)

... i to bi trebalo raditi bez problema

rookie_ 25-10-2009 21:19
..sorry što tek sad odgovaram, bila sam na putu.
hvala, problem je riješen.

oduševljena sam brzinom odgovora na ovom forumu, bila sam skeptična kad sam postavila pitanje..
tako da :thumbs up:

još jednom thanks.. i pozdrav do iduceg susreta

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.079 seconds