layout

More
16 years 6 days ago #188 by zrendula
layout was created by zrendula
stipa1003 22-10-2009 12:49
pozdrav svima..novi sam pa da se i ja malo ukljucim..nazalost sa problemima..))
ovako..imam cestu koja ide skoro sjever-jug..buduci da nisam nikada printao iz layouta zanima me sljedece..
1. saznao sam da se sa mvsetup (hvala bully-u) mogu rotirati objekti u viewportu, a da u modelu ostanu nepromijenjeni..
2. imam u modelu okvir koji je jednak velicini viewporta u layoutu..dali je moguce nekako jednostavno taj okvir pripasati sa viewportom..sa nekakvom rotacijom i skaliranjem odjednom..ili moram racunati kut pa ga rotirati za taj kut i onda jos tocno namjestiti rub okvira sa rubom viewporta..

nadam se da sam razumljivo napisao koji imam problem mada se meni bas tako i ne cini..)

unaprijed zahvaljujem..

Morea 22-10-2009 16:13
nema magicne naredbe za to, ali rjesenje je jednostavno...

1. stavi viewport u nevidljivi sloj, prekopiraj okvir iz modela u layout, podesi mi velicinu ako treba i to je to
mali edit: obrises okvir iz modela, jel, inace nema smisla Grin

ili

2. mozes takodjer sam okvr viewporta iskoristit za okvir

ili

3. ako ti slucajno taj okvir u modelu treba pod kutem, ima zgodna naredba Change Space....nekad se nalazila na express toolsima, sada je na meniu Modify...ona salje objekte iz modela u layout i obrnuto

u svakom slucaju, nema potrebe da racunas kut, u krajnjem slucaju, ako si rotirao bez upisivanja brojcane vrijednosti, kut uvijek mozes ocitati na propertiesima

mario 23-10-2009 13:28
Dobar odgovor. Nema smisla crtati okvir u Model space-u.

Ali ako baš netko treba...

Postoji čarobna naredba (ako ima Express tools) Wink

1. Idi na Layout
2. Podesi printer i veličinu papira (Page Setup Manager)
3. Napravi Viewport (isti kao u Model Space-u - pazeći na jedinice, jer su u Layoutu jedinice milimetri pod uvjetom da si pravilno napravio Page Setup)
4. Dva puta klikni unuatar Viewporta (da uđeš u Model space)
5. Ideš na Express -> Layout tools -> Align Space
6. Odaberi točke na okviru koji si nacrtao u Model space-u
7. Odaberi točke na okviru Viewporta u Paperspace-u
8. Gotovo (rotirano i scale-irano)

Morea 23-10-2009 14:07
jep, zaboravio sam

stipa1003 26-10-2009 13:17
kod toga mi se dogadja da mi ne prihvaca 2 tocke koje odaberem samo mi pomice po zadnjoj unesenoj, a rotaciju uopce ne napravi.
Ne znam dali nesto krivo radim ali tu nema nista gdje bi mogao promasiti..
1. odaberem dvije tocke na okviru koji mi je nakosen koji sam nacrtao u model space-u
2. odaberem dvije tocke u viewportu na okviru (rectangle) koji sam nacrtao u paper space-u
3. samo mi pomakne crtez na drugu tocku koju sam odabrao u paper space-u bez rotacije..

gdje gresim..?

mario 29-10-2009 14:23
Ja sam pokušao sa Civil 3D 2008, Civil 3D 2009 i Autocad 2004 i radi savršeno. I na 2005 radi.

Koji Autocad koristiš?

Možeš mi poslati file pa da probam na njemu?

stipa1003 02-11-2009 09:50
radim u 2009. , a poslao sam file na mail..

hvala..

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.075 seconds