Gerson 24-11-2009 00:21
Kako podeliti neku (poli)liniju na odredjeni broj delova?
Ako je linija kratka i prava to je lako: izmerim njenu duzinu (npr. 10) i podelim je na odredjeni broj delova (recimo 5) ili ako imam zadato da je moram podeliti na neodredjeni broj delova a da svaki iznosi 2.3 jedinica, uzmem i lepo odmerim od pocetka 4 puta po 2.3 (na kraju mi ostane 0.8, nebitno). To je prosto.
E, a sta ako je linija dugacka npr 1500 a moram je podeliti na 150 delova, ko ce ici toliko pesice... ili je jos gore, nije prava nego izlomljena polilinija (sastavljena iz desetina linija) ili neki nepravilan luk (nije kruznica) ili linija sastavljena od pravih, kruznih i lucnih delova, kako je tada izdeliti, a da je to brzo i prosto?
Gerson 24-11-2009 00:43
Ako nije dovoljno jasno neka kao primer posluzi deonica puta duzine npr 2km sastavljena od 8 pravaca i 7 krivina od kojih su 3 cisto kruzne a 4 sa prelaznicama. Nju kao takvu treba po osi izdeliti na odredjeni broj jednakih delova na rastojanju od 30m.
mario 07-12-2009 20:51
Tu dionicu puta pretvori u polyline i s naredbom MEASURE ju razdjeli na željenoj razdaljini. Možeš napraviti blok koji će ti označavati razdaljinu npr. krug i taj blok koristiš s naredbom MEASURE.
MEASURE -> select object (tu klikneš na polyline) -> Specify length of segmenth or block -> stisni B i enter i izaberi block -> Align block with object? (ovo je bitno ako block nije krug - to znači da ti stavi block okomito na polyline - malo testiraj pa ćeš sam vidjeti koja je razlika između align ili not align) -> sada još samo izaberi dužinu npr. 30 m