Pamcenje slike

More
16 years 6 days ago #196 by zrendula
Pamcenje slike was created by zrendula
Gerson 28-11-2009 01:35
Kada neku sliku (najcesce jpg) ubacim u Cad crtez (preko Insert/Raster Image..) ona stoji uredno na tom crtezu. Medjutim, kada taj isti crtez prebacim/prekopiram u drugi folder/disk/USB ili racunar ili ako tu sliku sa racunara ukonim ta ista slika se gubi-nestaje i sa CAD crteza (jer CAD nju vuce sa odredjenog dela gde se ona nalazi u racunaru).
Kako uciniti da CAD 'zapamti' sliku i da ona uvek bude prisutna na tom crtezu (da budem njegov sastavni deo), bez obzira na kom racunaru se crtez otvori?

zuti 28-11-2009 02:25
Kada sliku uneseš (preko Insert/Raster Image..) tvoj je crtež pamti samo kao Xref...
ali kada je uneseš preko Insert/Ole object.../Create from file... crtež je shvati kao objekt i na taj način si je trajno unio kao block.
Mana, meni u tom slučaju ACAD ne prepoznaje .jpg, nego sliku u photoshopu pretvorim u .bmp i slika je stalno prisutna. Sa drugim formatima (tif, gif, png...) se nisam igrao tako da ti ne mogu ništa reći za njih.
Mana druga tvoj ACAD crtež se povećava (memorijski) za veličinu unešene fotke..., što više piksela to više MB...

Zuti

davorccc 09-12-2009 11:52
Kod prebacivanja podataka na drugo računalo ta veza se izgubi, ali zato postoje par trikova.
Postoji tri načina kako sam riješio problem:
1. raster mora biti u istom direktoriju gdje je dwg. ( zbog količine podataka i problema slanja preko mail-a nikad neprakticiram )
2. Preko servera: time sam riješio da cijela firma ima pristup rasterima. U svaki direktorij s rasterima sam ostavio i dwg fajl s učitanim rasterima tako da kad netko otvori dwg fajl i odmrzne sloj učita se određen raster. U External references u polju Found at je najvačnije definirati vezu preko mreže npr \\000 SERVER - ovo se odnosi na naziv servera u mreži\000 Geodetski odjel\000 Planovi i karte\DOF\DOF - Osijek 5000 ECW\Osijek1-odr.tiff.
3. Koristim se forom da svi moraju kopirati direktorij na točno određenu lokaciju tj C:\; npr C:\PPGO\01 Naselja dwg\01 Osijek dok su rasteri u C:\PPGO\000 Planovi tako da bilo tko kopira na c:\ neće se izgubiti veza s rasterima.
Poslao bih par slika ali nevidim nigdje za priloge.
Ako bude nekom trebala pomoć nek se javi.

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.075 seconds