- Thank you received: 4
Area
Pozdraf!!!
Pitanje: kada se govori o površini u cad-u u kojoj mjernoj jedinici je ta površina izrađena?
Mislim znam da je površina u metrima kvadratnim izrađena ali u cad-u se crta u jedinicama i nema tu cm,m,mm,dm itd...
Recimo nacrtam neki rectangle (samo ga razvučem,znači bez da zadajem duljinu i širinu) i kada izračunam area tog objekta on meni pokaže ovo: Area = 3270960.6435
dali je to sada 3,27 m2 ili 32.7m2 ili????
Morea 13-10-2009 12:10
tocan odgovor je:
3270960.6435 kvadratnih jedinica
u CADu se crta u jedinicama (unitis) koje nemaju nikakvu vrijednost, tocnije, njihovu vrijednost odredjujes sama, prvo mentalno, a onda prilikom ispisa, gdje upisujes podatak u polju plot scale koliko jedinica tvog crteza "stane" u 1 mm papira. Dimenzije na papiru uvijek se izrazavaju u mm (ili inch-ima, ali nismo ameri Smile ).
sad da malo pojasnim vezu mjerila i ispisa. mjerilo u kojem ce crtez biti ispisan na papiru odredjuje se prilikom ispisa! postupak je slijedeci:
prije ispisa, potrebno se odluciti za 2 stvari:
1. koju vrijednost mentalno pridruzujes jednici kojom crtas
2. u kojem mjerilu ce biti crtez ispisan na papir
1. preporuka je uvijek crtati u merilu 1:1, dakle, ako mi je npr. zid dugacak 3 metra, a zelim da su jedinice crteza cm, tada cu u CADu nacrtati zid duzine 300, jer je 300 cm = 3 m.
2. mjerilo gotovog crteza ce biti npr 1:100, znaci 1 cm na papiru ce predstavljati 100 cm u prirodi. to znaci da moj zid od 3 m, mora na papiru biti dugacak 3 cm.
sada je zapravo ostao samo jos jedan podatak za upisati, i to onaj najvazniji....vrijednost plot scale-a.
koliko mojih jedinica crteza treba stati u jedan mm papira, da bih na papiru dobio zid duzine 3 cm?...sada zapravo sve mjere moramo svesti na mm...dakle...da bi na papiru imao nacrtan zid duzine 3 cm/30 mm, u jednom mm papira mora biti sadrzano "X" mojih jedinica. jednostavnom matematikom 300 jedinica/30 mm dolazimo do broja 10 jedinica/1 mm i to je broj koji upisujemo u polje plot scale.
znaci, da bih zid od 300 jedinica pretvorili u 3m dugacak zid ispisan u mjerilu 1:100, plot scale mora biti 10 units=1mm.
ako promjenimo mjerilo gotovog ispisanog crteza u 1:50, istom analogijom mozemo doci do plot scale podatka:
1. zid je dugacak 300 jedinica u CADu
2. mjerilo je 1:50. 1 cm na papiru je 50 cm u prirodi, dakle na papiru nam treba zid duzine 6 cm
svedemo sve na mm....6 cm=60 mm, 300 jedinica/60 mm=5 jedinica/1 mm, dakle plot scale nam je 5 units na 1 mm papira.
ovo je bio neki gradjevinski primjer, no isto je i sa recimo geodetskim:
treba nacrtati cjevovod duzine 0,5 km. osnovna jedinica s kojom se radi u geodeziji je 1 m, dakle, u CADu povuces crtu dugu 500 jedinica i zamislis da je jedna jedinica jedan m.
mjerila s kojima se radi su naravno daleko veca, jer kada bi crtali u mjerilu npr 1:100, to bi znacilo da nam treba papir dugacak 5 metara Smile .
no,jedno od propisanih mjerila u geodeziji je 1:1000, pa hajmo raditi s njim.
1. cjevovod je dug 500 jedinica u CADu
2. mjerilo je 1:1000, znaci 1 m na papiru je 1000 m u prirodi
svedemo sve na mm:
500 units/0,5m na papiru=500 units/500 mm na papiru...1 unit=1 mm, znaci plotscale je 1 unit=1mm
i jos recimo mjerilo crteza 1:500:
1. cjevovod je dug 500 jedinica u CADu
2. mjerilo je 1:500, znaci 1 m na papiru je 500 m u prirodi
svedemo sve na mm:
500 units/1m na papiru=500 units/1000 mm na papiru...1 unit=2 mm, znaci plotscale je 0,5 unit=1mm
i to bi bilo to, "ukratko" Smile
pozz
ana 13-10-2009 12:34
E svaka ti dala!!!Grin
hvala! idem opet pročitati pa se javim ako će opet biti pitanja!
JackOfHearts 13-10-2009 14:52
svaka cast na trudu
ana 21-10-2009 13:27
A što ako taj zid dug 3m crtam u cad-u 3jed? jel ima uopće takovg slučaja ili se to tako ne radi?
Ili recimo zid dug 3m crtam u mm znači 3000 jedinica?
i taj odnos jedinica i mm upisujem u page setup mangeru ispod plot scale-a?
I što ako ostavim taj odnos takav kakav je a samo mijenjam mjerilo? U Page setup manageru uvije ostavim 1:1,a mijenjam u alatnoj traci viewport ili u propertisima?
EDIT:ako bi uzeli daje osnovna jedinica mm onda bi zid od 3m crtali u cad-u 3000 jedinica. Uzmem da je M1:100. onda je bi to bilo da je 1 mm na papiru u biti 100 mm u prirodi pa je zid dug 3 m na papiru dug 3mm (???).
onda bi računica dalje išla: 3mm je 3 mm Smile. mi crtamo 3000 jedinica/3mm= 1000 jedinica po mm
jel to ok???
ana 21-10-2009 15:02
I još jedno pitanje: visina texta - kada ja u text stylu napišem da mi je visina texta 10 jedinica onda je to koliko na papiru? jel se isto ovako računa ili se to nekako drugačije sređuje?
Na primjer treba mi text biti visine 5 mm na papiru...a recimo crtež želim printati u M 1:50,1:100 i 2:1, a cijeli crtež sam crtala u mm....
Morea 22-10-2009 16:17
kratak sam sad malo s vremenom,pa cu postati odgovor veceras ako stignem, jer vidim da ima jos dosta nejasnoca Smile
PS: 3 m na papiru u mjerilu 1:100 su 3 cm, odnosno 30mm. Ali i ja ne volim matematiku
Morea 23-10-2009 03:30
ok...sad kao imam vremena...ostao sam bez posla, nema ni tecajeva, a vremena nikad manje...nije to dobro Grinana napisao:
A što ako taj zid dug 3m crtam u cad-u 3jed? jel ima uopće takovg slučaja ili se to tako ne radi?
Ili recimo zid dug 3m crtam u mm znači 3000 jedinica?
i taj odnos jedinica i mm upisujem u page setup mangeru ispod plot scale-a?
I što ako ostavim taj odnos takav kakav je a samo mijenjam mjerilo? U Page setup manageru uvije ostavim 1:1,a mijenjam u alatnoj traci viewport ili u propertisima?
elem dakle....napisati cu ovo sto razumljivije, jer iz osobnog iskustva znam koliko je tesko pojmiti neke od stvari vezanih uz plotanje i crtanje u mjerilu.
3 su osnovna pojma u kojima koristimo izraz "mjerilo" u ACAD-u:
1. mjerilo CRTANJA
2. mjerilo ISPISA (PLOT SCALE)
3. mjerilo CRTEŽA
1. Preporuceno mjerilo crtanja je 1:1, iz jednog vrlo jednostavnog razloga: sva matematika koja slijedi laksa je kada nam je crtez u "stvarnoj" velicini. No, ta "stvarna" velicina je prvi kamen spocitanja. Dakle, da bi nesto nacrtali u prostoru modela ACADa, moramo prvo odluciti kolika ce nam biti vrijednost jedinice (unita) kojim crtamo. Unit sam po sebi nema nikakvu vrijednost, nego ona ovisi cisto o nasoj odluci.
Kao primjer uzmimo onaj zid od 3 metra. Dakle, ako odlucimo (zamislimo) da nam je jedinica crtanja 1 metar, tada cemo u CADu nacrtati zid duzine 3 jedinice. Ako uzmemo za jedinicu crtanja 1 cm, tada je zid dug 300 jedinica, a ako uzmemo da je jedinica 1 mm, tada je zid u CADu nacrtan duzine 3000 jedinica. Kako se odluciti koja ce nam biti vrijednost jedinice?....pa zapravo, tu odluke i nema, svaka struka propisuje jedinice u kojima se crta, pa tako geodeti kao osnovnu mjeru koriste metar, arhitekti (gradjevinci) koriste centimetar, a strojari milimetar. Naravno, ako strojar radi na arhitektonskom projektu, on ce kao jedinicu koristit cm umjesto mm, ali to je sad vise pitanje djelatnosti nego struke Smile .
Zakljucak: "naj ispravnije" (najlakse) mjerilo crtanja u prostoru modela je 1:1 u jedinicama (units), a vrijednost 1 unita odredjuje struka ili djelatnost kojom se bavimo
2. Slijedeci problem na koji korisnici obicno nalete je mjerilo ispisa, koje se vrlo cesto pobrka sa mjerilom crteza...dakle, mjerilo ispisa je omjer izmedju duzine u jedinicama nekog objekta i duzine u milimetrima objekta na crtezu . Pojednostavljeno, to je omjer koji kazuje koliko nasih jedinica crteza stane u 1 mm na isprintanom papiru.
3. Da bi uopce znali koliki ce nam objekt ispasti na papiru (a to je broj koji nam treba da bi odredili mjerilo ispisa) sluzimo se mjerilom crteza. Za razliku od mjerila ispisa, mjerilo crteza je omjer velicine nacrtanog objekta na papiru i njegove stvarne velicine u prirodi. Tu primjenjujemo ona standardna mjerila propisana strukom ili zakonom:
Geodeti: 1:500, 1:1000, 1:5000....
Arhitekti: 1:50, 1:100, 1:500....
Strojari: 1:1, 1:5, 2:1....
zasto ovo uopce pisem, a svi to vec znaju? Grin ...cisto da se vidi odnos izmedju standardnih mjerila pojedine struke i jedinica koje ta struka koristi....geodeti koji koriste metre imaju puno veca mjerila od onih koji koriste milimetre. razlog lezi u tome da nacrtani objekti stanu na neki od propisanih formata papira cije mjere se izrazavaju u milimetrima, i to je osnovni razlog zasto je plot scale izrazen u units/mm...papir je u milimetrima Smile
Dakle, nakon kratkog uvoda Pfft , da konacno predjem na postupak ispisa u CADu....kao prvo i osnovno:
prije bilo kakvog crtanja moramo se odluciti za mjerilo CRTEZA, znaci u kojem mjerilu ce biti ispisani objekti u odnosu na njihovu stvarnu velicinu u prirodi. iako obicno svojim polaznicima na tecaju govorim da nema nepravilnog nacina rada u CADu (jer je opce poznato da se gotovo sve u CADu moze napraviti na barem 3 nacina Grin ), ovdje otvoreno tvrdim:
ako pocnete crtati, a niste se odlucili za mjerilo crteza , grijesite Grin
drugi korak je odluka o vrijednosti jedinice, dakle, sukladno prije napisanom, radimo sa metrickim mjerama koje inace koristimo u poslu.
treci korak je odredjivanje mjerila ispisa. trik je u jednostavnom pretvaranju svih vrijednosti u milimetre, sto je nuzno upravo iz slijedeceg razloga:
papir je u milimetrima Smile
dakle, idemo na 3 primjera, za svaku struku po jedan:
"zid je dug 3 metra" biti ce zajednicka postavka za sve.
Geodetski primjer:
mjerilo crteza biti ce 1:1000
vrijednost jedinice je 1 m
dakle, u modelu nacrtamo zid dug 3 jedinice. znamo da velicina ispisanog zida na papiru mora iznositi 3 mm. kako to znamo?...3 m=3000 mm (svodimo sve velicine na mm). 1 mm na papiru=1000mm (1m) u prirodi...dakle, 3 mm na papiru=3000mm (3m) u prirodi.
sada treba odrediti mjerilo ispisa. ono kaze: 1mm (na papiru)= ? jedinica na crtezu.
mi imamo 3 mm na papiru (velicina odredjena mjerilom crteza)
jedinice u modelu (mjerilo crteza 1:1, vrijednost jedinice 1 m)....3mm=3 units iz cega proizlazi 1 mm=1 unit.1mm=1 unit je vrijednost plot scale-a
ako se kojim slucajem odlucimo za drugaciju vrijednost jedinice od one koju propisuje struka, postupak je isti....npr., neka nam jedinica crteza bude 1 cm:
zid duzine 3 m sada crtamo kao 300 cm, dakle, 300 jedinica. mjerilo crteza ostaje isto, dakle 1 cm na papiru je 1000 cm u prirodi, dakle zid od 300 cm u prirodi na papiru ce biti dug 0,3 cm,svedemo na milimetre....3000mm=3mm...ista stvar kao i kada je jedinica crtanja metar. ono sto se mijenja zbog promjene jedinice crtanja je plot scale.
3 mm na papiru=300 jedinica (1:1, vrijednost jedinice 1 cm), dakle u jedan mm na papiru stane 100 nasih jedinica,a to je sukladno omjeru centimetra i metra, 1 m=100 cm
ovo bi se zapravo moglo smatrati arhitektonsko/gradjevinskim primjerom, no mjerilo u kojem bi crtez bio isplotan ne bi bilo 1:1000 nego 1:100,pa idemo rijesiti i to:
Arhitektonski primjer:
mjerilo crteza biti ce 1:100
vrijednost jedinice je 1 cm
dakle, u modelu nacrtamo zid dug 300 jedinica. znamo da velicina ispisanog zida na papiru mora iznositi 30 mm. kako to znamo?...3 m=3000 mm (svodimo sve velicine na mm). 1 mm na papiru=100 mm (0,1m) u prirodi...dakle, 30 mm na papiru=3000 mm (3m) u prirodi.
sada treba odrediti mjerilo ispisa. ono kaze: 1mm (na papiru)= ? jedinica na crtezu.
mi imamo 30 mm na papiru (velicina odredjena mjerilom crteza)=300 jedinice u modelu (mjerilo crteza 1:1, vrijednost jedinice 1 cm)....30mm=300 units iz cega proizlazi 1 mm=10 unit.
1mm=10 unit je vrijednost plot scale-a
i ovdje se mozemo poigrati sa promjenom vrijednosti jedinice, ili promjenom vrijednosti mjerila crteza, ali postupak je u principu isti. Ako mijenjamo vrijednost jedinice, broj jedinica po mm u plot scaleu ce se mijenjati proporcionalno odnosu izmedju stare i nove vrijednosti jedinice, a ista stvar se dogadja i prilikom promjene mjerila crteza. ako mijenjamo mjerilo crtanja, recimo ne 1:1 nego 1:10, realnost je da nismo promjenili mjerilo, nego zapravo vrijednost jedinice....ako je mjerilo crtanja 1:1 i mi crtamo 3m kao 3 jedinice, ako promjenimo mjerilo crtanja u 1:10, crtali bi 3 metra kao 0,3 jedinice, sto je isto kao da smo promjenili vrijednost jedinice iz 1m u 10m. kako je to zapravo besmisleno, osim ako se ne drzite devize "zasto bi bilo jednostavno kad moze komplicirano" Grin , sam postupak ispisa moze se svesti na:
1. odredjivanje mjerila crteza
2. odredjivanje vrijednosti jedinice crtanja
3. vise manje elementarno izracunavanje vrijednosti mjerila ispisa (plot scale)
i da ne zaboravim, ima jedna" poluistina" koju ste svi vjerojatno culi, a to je da se u CADu ne crta u mjerilu nego se mjerilo odredjuje printanjem....prava istina je:
"u CADu se crta u mjerilu 1:1, a ispisuje se pomocu mjerila ispisa (plot scalea) u zeljeno mjerilo crteza"
sve ostalo je bespotrebno kompliciranje Grin
ostao je jos strojarski primjer, ali on je nevjerojatno lak, s obzirom da:
mjerilo crteza biti ce 1:1 Grin
vrijednost jedinice je 1 mm Grin Grin
dakle, u modelu nacrtamo zid dug 3000 jedinica. znamo da velicina ispisanog zida na papiru mora iznositi 3000 mm. kako to znamo?...3 m=3000 mm (svodimo sve velicine na mm). 1000 mm na papiru=1000mm (1m) u prirodi...dakle, 3000 mm na papiru=3000mm (3m) u prirodi.
mi imamo 3000 mm na papiru (velicina odredjena mjerilom crteza)=3000 jedinica u modelu (mjerilo crteza 1:1, vrijednost jedinice 1 mm)....3000mm=3000 units iz cega proizlazi 1 mm=1 unit.
1mm=1 unit je vrijednost plot scale-a
hehe, za ovo nam treba samo 3 metra papira, sad vidite zasto strojari crtaju vijke i matice, a ne ceste Grin
ok, ovo je bilo za ispis iz modela...kod layouta je situacija malkoc drugacija.
u Page Setup Manageru, u polju Plot Scale, preporuka je UVIJEK (a "preporuka" citaj "pravilo" Grin )
1 mm=1 unit
s obzirom da je layout (iliti po hrvatski "prostor papira"Wink tocan prikaz papira na kojem ce se vrsiti ispis,savrseno je logicno da sve sto je na njemu nacrtano bude u mjerilu 1:1, dakle 1 unit=1 mm.
papir je u milimetrima Smile
Znaci, sve sto crtamo/pisemo u prostoru papira radimo u milimetrima. Viewport (ili plutajuci okvir s pogledom Grin ) se takodjer nalazi na prostoru papira, no ono sto se "kroz njega" vidi, odnosno nas crtez u prostoru modela, ovisi o stupnju zooma. nekada davno, dok su dinosauri hodali zemljom, a CADasi koristili single line text Pfft , stupanj zuma se odredjivao naredbom zoom i upisivanjem nekih tamo brojeva n/x bla, bla, bla...srecom, to vise ne mora tako (iako moze, al' ja necu Grin ). Stupanj zooma je zapravo omjer (iliti broj jel, 1:10 je 0,1) koji je identican omjeru koji upisujemo u plot scale prilikom ispisa iz modela. To ce reci, ako bi plot scale bio 1mm=10 units, tada je stupanj zooma kojim namjestamo velicinu crteza u viewportu 1:10 ili 0,1. To "po novom" radimo na alatnoj traki-ci Viewport, na padajucem meniju u kojem imamo ponudjene iste vrijednosti (omjere,mjerila) kao i na padajucem meniju kod plot scale, ili upisemo vrijednost rucno u to polje (krajnja desna strana alatne trake).
suma sumarum: u layoutu, u page setup manageru, vrijednost plot scale je 1:1, a kroz viewport zumiramo crtez koliko nam treba da ispadne u zeljenom mjerilu crteza
ockej...bitno je znati kolika nam velicina teksta treba na papiru, jedinicu crteza, mjerilo crteza i plot scale...ana napisao:
I još jedno pitanje: visina texta - kada ja u text stylu napišem da mi je visina texta 10 jedinica onda je to koliko na papiru? jel se isto ovako računa ili se to nekako drugačije sređuje?
Na primjer treba mi text biti visine 5 mm na papiru...a recimo crtež želim printati u M 1:50,1:100 i 2:1, a cijeli crtež sam crtala u mm....
tvoj primjer:
text 5 mm na papiru
jedinica crteza=1 mm
MJ 1:50, 1:100, 2:1
treba nam plot scale...
za 1:50 on iznosi...1 mm na papiru=50mm u prirodi, 1 jedinica (1 mm) = 0,02 mm na papiru (50x manje od 1:1), 1 mm=50 jedinica, znaci 1:50 je plot scale...sada opet jednostavna matematika...ako je 1 mm na papiru 50 unita, tada je 5 mm na papiru 250 unita, i to je velicina teksta koji ti treba.
za 1:100, istom logikom..1 mm na papiru=100 mm u prirodi, 1 jedinica =0,01 mm na papiru, 1 mm=100 jedinica, 1:100 je znaci plot scale, a 5 mm na papiru je 500 jedinica
za 2:1...2 mm na papiru=1 u prirodi, dakle 1 mm= 0,5 mm u prirodi, jedan mm=0,5 unita, to je ujedno i plot scale, 5 mm teksta na papiru=2,5 jedinica na crtezu
ako znas plot scale crteza, samo ga pomnozis sa velicinom slova koja ti treba u mm i dobijes broj jedinica.
e sad, racunicu mozes izbjeci ako tekst pises u layoutu. u layoutu je rekli smo 1 mm=1 unit, pa to olaksava stvari, ali je isto tako poprilicno neprakticno, osim za kazala i sastavnice.
drugi problem je sto za svako mjerilo moras posebno pisati tekst (u modelu), jer njegova velicina direktno ovisi o mjerilu crteza i vrijednosti jedinice,odnosno o plot scaleu. to se "rucno" radi tako da za svako mjerilo napises posebno tekst u razlicitim slojevima, namjestis ga na crtezu i potom prije ispisa palis i gasis slojeve koji ti trebaju za ispis u odredjenom mjerilu. kazem "rucno" jer su u autodesku skuzili koja je to tlaka pa su u 2008ici uveli nesto sto se zove annotation scale i annotation objects, no o tome bi se dalo jos poprilicno pisati.
ACAD je super jednostvan kad skuzis, ali je poprilicno tesko neke stvari objasniti pisanjem, jenostavnije je kad mogu mahati i rukama i nogama, lakse me ljudi shvate Grin
i da, ako netko nadje neku gresku u brojevima, nisam kriv,kasno je, a matematiku mrzim iz dna duse Grin Grin Grin
a ni za pravopis ne odgovaram Pfft
mario 23-10-2009 13:41
Cool.
Svaka čast na trudu.
Morea 23-10-2009 14:38
JackOfHearts napisao:
svaka cast na trudu
ajme, niste valjda citali...pa kako vam se dalo??? Grinmario napisao:
Cool Cool.
Svaka čast na trudu.
nego, u vezi velicine texta, jednu stvar sam zaboravio....
u slucajevima kada imamo mjerila crteza 1:x, postoji puno jednostavniji nacin odredjivanja velicine teksta, al stas kad ja volim puno pisati Grin
dakle...
"potrebna velicina teksta u vrijednostima jedinice crteza puta vrijednost mjerila bez "1:" jednako velicina teksta u jedinicama na crtezu"
hehe, u praksi:
MJ 1:100, unit=cm, trebamo tekst velicine 2,5 mm na papiru
0,25 [cm]x100=25 [unit]
MJ 1:500, unit=m, Trebamo teks 5 mm na papiru
0,005 [m]x500=2,5 [unit]
na ovaj nacin izbjegavamo trazenje plot scalea, a mjerila su ionako vecinom 1:nesto Smile
ana 23-10-2009 15:57
E Morea ovo sve ću si isprintati!! Stvarno svaka ti čast !Wink
thx!!!
Morea 23-10-2009 23:21
printaj, printaj, ali racun za boju i papir ne primam Grin Grin
nema frke, ako sta jos ne bude jasno, sam pitaj.
sweething_b 27-01-2010 10:14
Nadovezujem se na ovu temu da ne otvaram novu, a ima veze i sa računanjem površine. Naime, gdje mogu podesiti da mi se pri računanju površine (alat area) uzima koordinata na dvije decimale. Znači, da računa svaku lomnu točku sa dvije decimale te na taj način i prikazuje konačnu vrijednost površine.
JackOfHearts 27-01-2010 15:59
AutoCAD uvijek računa sa maksimalnim brojem decimala, ali prikaz se razlikuje ovisno podešenim opcijama. Opcije prikaza decimala mijenjaš u UNITS dijalogu. Upiši UNITS u komandnu liniju i promijeni Precision na dvije decimale.
Please Prijava or Create an account to join the conversation.