Prekinuta polilinija

More
15 years 10 months ago #297 by gerson
Prekinuta polilinija was created by gerson
Kako otkriti/oznaciti gde su krajevi polilinije, odnosi njen prekid? Tacnije, ako imamo zatvorenu poliliniju koja to nije tj negde je prekinuta/nespojena jer program zbog toga nece da izvrsi neku naredbu (ili javlja i izbacuje poruku kako polilinija nije zatvorena) kako pronaci gde je to i ispraviti (spojiti krajeve u jenu acku) bez da se svaka tacka te polilinije zumira i detaljno pregleda? Ako ima vise desetina tacaka polilinije onda to nije bas jednostavno. Jeli njeno brisanje i ponovno pazljivije crtanje (spajanje tacaka) ispocetka jedino resenje??

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

More
15 years 10 months ago #298 by JackOfHearts
da to zna biti dosta "dosadan" problem, pogotovo ako je riječ o velikom broju polylinija. Pokušaj sa naredbom boundary. Ta naredba traži zatvorene dijelove te tako kreira novu poliliniju. Problem je ako su ti prekidi preveliki, tada niti ta naredba ti neće pomoći. Kada sam imao takav problem, najčešće sam išao ručno tražiti prekide tako da sam spajao polilinije sa PEDIT naredbom i tamo gdje desio prekid, sam ručno popravio ... ide sporo, ali mislim da je to najbolji način.

More
15 years 10 months ago #299 by spori
Replied by spori on topic Re:Prekinuta polilinija
Probaj sa naredbom PEDIT..... polyline edit.....

Na starom predlošku portala ACADhr napisao sam članak o toj naredbi - ( admine, gdje se to sada nalazi ? )..... Nisam siguran da li ti to može pomoći, ali probaj.

Dok se to ne nađe:

Ako se sve linije u tvojoj konturi polilinije, linije i lukovi, tj. da nisu splineovi i slično, onda od njih možeš napraviti jednu konturu uz pomoć naredbe PEDIT.

Kada je pozoveš, tražit će te da obereš jednu od linija u svojoj konturi, i kada ju odebereš, u slijedećem koraku uzmi opciju JOIN i odaberi sve preostale linije u konturi. Kada završiš ovu naredbu od svih linija, trebala bi biti/postati samo jedna polilinija, tj. zatvorena kontura.

Probaj.

Nadam se da sam razumio tvoj problem, i da bi ovo moglo biti njegovo rješenje.

Pozz

More
15 years 10 months ago #300 by zrendula
Replied by zrendula on topic Re:Prekinuta polilinija
spori wrote:

( admine, gdje se to sada nalazi ? )

Ako si o tome pisao na forumu tu je (samo treba pronaći :) Search forum )
Pa kad sam se već javio da napišem da bi uskoro trebao prebaciti do kraja i sve članke (a onda stari portal ode u arhivu :) )

More
15 years 10 months ago - 15 years 10 months ago #301 by spori
Ne, opis te naredbe i primjeri za tu naredbu nisu bili obrađivani, niti spominjani u temama foruma - koliko me sjećanje služi. Tako da se to ne može pronaći na forumu.

Članak je bio u Savjetima dana ili tako nekako. Imali smo opciju pisati članke o naprednom ACAD-u i savjetima dana.

Za gersona; sa naredbom LIST možeš provjeriti, da li ti je kontura zatvorena ili otvorena.

Kada sam radio na prethodnom radnom mjestu, program za plinsku rezačicu nije mogao izrezati pozicije iz lima u jednom hodu, ako linija nije bila zatvorena. Stoga sam koristio PEDIT za zatvaranje konture i naredbu LIST za provjeru, da li je kontura otvorena ili zatvorena.

Last edit: 15 years 10 months ago by spori.

More
15 years 10 months ago #302 by gerson
Replied by gerson on topic Re:Prekinuta polilinija
Za naredbe PEDIT i JOIN znam, ali njih koristim tek kada otkrijem gde je polilinija prekunuta (ne spajaju se krajevi u istoj tacki) pa ih onda spojim u jednu poliliniju. Problem je samo naci gde je taj prekid kada je polilinija koja je npr. sasatvljena od 30 tacaka zatvorena - kada je selektujem cela se 'obelezi' ali ne moze se videti u kojoj tacki nije dobro spojena. Problem se javi kada npr trebam odrediti neku povrsinu a program to odbija jer kontura nije zatvorena ili da pogresnu jer zaracuna i ono van 'zatvorene' konture. Sa shrafiranjem je isti problem. Ja sam to uglavnom resavao naredbom Break at Point - namerno bih je negde prekinuo i onda selektovao - onda bi se obelezio samo deo te polilinije izmedju 2 prekida (mog koji sam zadao i tog koji je trebalo da trazim). Onda bih je sa pomenutim naredbama spojio u jednu.

More
15 years 10 months ago #303 by spori
Pa, to je odlična ideja. To sa BREAK AT POINT naredbom.

Ja sam koristio naredbu FILLET. Npr. imao sam objekt sastavljen od 10 linija i 5 lukova ( bez spline-a; spline se nije mogao tako obrađivati - slijedi opis moga postupka ).

Trebala mi je zatvorena kontura i ako se nakon naredbe LIST pokazalo da je otvorena, onda sam pozvao naredbu FILLET i odabrao vrijednost radijusa 0. I onda sam poklikao sve spojeve između linija-linija, luk-luk i luk-linija, kako bi došlo do spajanja zaobljenjem tim radijusom. Može se činiti da je puno posla, ali kada uđe u rutinu, obavljalo se dok si rekao keks.

Naredbom LIST moglo se utvrditi da je polilinija zatvorena i upotrebljiva za pripremu programa za rezanje.

Pozz

More
15 years 10 months ago #304 by zuti
Replied by zuti on topic Re:Prekinuta polilinija
Sorry već me neko vrijeme nije bilo na seitu, pa možda malo kasnim sa pomoći…
Tvoj problem je vrlo jednostavan. Klikneš na polyline, kad je tvoj polyline označen odeš u prpoerties klikneš na Vertex i on ti označi prvu točku tvog „zatvorenog“ polylinea (vidi sl.). Tu je očito i početak prekida. Ako u Vertex klikneš na strelicu lijevu, vidjet ćeš da se oznaka, na polylineu nije pomakla, a u Vertex prozoru neće više biti točka 1 nego npr. točka 8, kao na ovom crtežu. Sada si se uvjerio da ti je tu prekid, za zoomiraš i točku 8 moovneš na točku 1 ili obrnuto, već prema tome koja se od tih dvaju točaka nalazi na na tvojem željenom položaju (x,y). Sada označiš polyline i Explode-iraš kako bi dobio proste linije. Označiš jednu i ponoviš postupak pedit i join itd, itd…

Zuti

More
15 years 10 months ago #305 by gerson
Replied by gerson on topic Re:Prekinuta polilinija
To je upravo to sto mi je trebalo, hvala na odgovoru.

More
15 years 10 months ago #311 by goranP
Replied by goranP on topic Re:Prekinuta polilinija
Ove stvari sam davno prestao ručno raditi ali ti za kvalitetnije stvari treba Map. U Map-u sa Drawing Cleanup rješavaš ove stvari vrlo bezbolno (za mene je naj gora stvar segmet polilinije koj ima dužinu 0 - 'nula'), jedino trebaš paziti koje opcije izabereš. Međutim, ni to nije garancija da ćeš nakon toga moći izračunati površinu iz likova - ovo je već tema za drugi topic.

More
15 years 10 months ago #312 by goranP
Replied by goranP on topic Re:Prekinuta polilinija
Ove stvari sam davno prestao ručno raditi ali ti za kvalitetnije stvari treba Map. U Map-u sa Drawing Cleanup rješavaš ove stvari vrlo bezbolno (za mene je naj gora stvar segmet polilinije koj ima dužinu 0 - 'nula'), jedino trebaš paziti koje opcije izabereš. Međutim, ni to nije garancija da ćeš nakon toga moći izračunati površinu iz likova - ovo je već tema za drugi topic.

Time to create page: 0.092 seconds