- Thank you received: 0
Opcija - Scale linewieghts
Debljina linija u layer-ima kad piše default?!
Koja je to "veličina"?
Pošto imam dosta detalja na crtežu u tlocrtu ja sam na dosta njih ostavljao default. Da sad ne bi sve (vješalica, namještaj itd..) posebno određivao debljine..
Printao sam sa uključenom opcijom, isključenom. Ja nisam uspio pronaći razliku.
Please Prijava or Create an account to join the conversation.
Po default debljini linije, sve su linije jednake debljine, i trebale bi biti takve ostati kod scaliranja.
Kao što @spori kaže, debljine linija dok crtaš sve su iste debljine. Ako želiš neke linije prikazati deblje na papiru kada plotaš ili pak u nekoj boji parametre postavljaš u *.ctb datoteci. Vidi ovdje Kako se postavlja *.CTB datoteka (ako je to to što mislim da trebašPodesio debljine linija.
Tutorijali za početnike, Windows, AutoCAD, Excel, Word, PowerPoint, Frontpage, Network, CMD, brojevni sustavi ...
Nisam išao editirat *.ctb datoteku.
Da li moram odrediti debljine u *ctb datoteci ako sam debljine zadao u Layer Manageru?!
scale lineweight check box radi jednu vrlo jednostavnu stvar, ako se crtez printa u nekom drugom mjerilu od onog za koje je crtano (a trebalo bi biti 1:1, jel
), ako je opcija upaljena, sve linije se skaliraju sukladno novom mjerilu...da ne bi, recimo crtež predviđen za A0 papir kada se isplota na A4 papir imao mutne mrlje umjesto linija tom logikom, ako se printa u mjerilu 1:1, nema razlike kada se ukljuci ili ne.
koliko se sad mogu sjetiti, mislim da se i default debljina moze skalirati, ali ni ja nisam siguran

a sto se printanja tice....moze se printati sa debljinama linija prikazanim na ekranu (uvjetno receno, debljine po slojevima), uz pomoc boja (.ctb) ili uz pomoc stilova (.stb)
ukratko, ako se crta sa colour based tablicama (.ctb), nema veze koje je debljine linija, nego koja je debljina linije pridružena kojoj boji u tablici
ako se crta sa style based tablicom (.stb), tada je bitno koji je stil pridružen kojem objektu ili sloju (znaci, opet nema veze sa debljinom crtanja
i ako se namjesti debljina u sloju, tada samo mora biti zakacena opcija plot object lineweights, i printa se po debljinama koje su realno koristene na crtežu..i naravno, nema potrebe za namjestanjem .ctb ili .stb filea
toliko "ukratko" od mene
ne znam što za tebe znači "default" ali sam si potvrdio da u AutoCADu postoji neka debljina linije koja je standardno postavljena prilikom instalacije i rada ako nisi ništa mijenjao, a i sam kažeš da se može promijeniti. Dakle to je po meni "defaultna debljina"debljina "default" je sve samo ne defoltna
, CAD ju automatski postavlja na 0,25 mm ili 1/100 inča, no to nije zapisano u kamenu i može se promjeniti, iako ne preporučujem, osim ako se nema valjan razlog
ni sa ovom tvrdnjom se ne bi složio. Dobro si rekao da postoji više načina postavljanja debljine linija.ukratko, ako se crta sa colour based tablicama (.ctb), nema veze koje je debljine linija,
Osobno sam iskusio postavljanje debljine linije za print na pausu postavljene preko CTB datoteke i prilagođene određenom printeru (čak na svakom printeru neće printati iste debljine jedan crtež sa istom CTB datotekom), ovo govorim iz iskustva sa printanjem KPL u geodeziji
Stoga mi nije jasno da sam sebe demantiraš
Dakle ipak CTB datoteka ima veze sa debljinom linija. Po mom mišljenju CTB datoteka ima svrhu da prilikom crtanja (uglavnom su linije u Modelu u boji) izgledaju iste debljine a u CTB datoteci postavljaš debljinu liinija za plotanje. Naravno i stilovi imaju svoju svrhu. Sve ovisi kako je tko navikao i kako radimoze se printati sa debljinama linija prikazanim na ekranu (uvjetno receno, debljine po slojevima), uz pomoc boja (.ctb) ili uz pomoc stilova (.stb)
BTW: s ovime se slažem
da ne bi, recimo crtež predviđen za A0 papir kada se isplota na A4 papir imao mutne mrlje umjesto linija
Tutorijali za početnike, Windows, AutoCAD, Excel, Word, PowerPoint, Frontpage, Network, CMD, brojevni sustavi ...

dakle, meni "default" znaci "zadana" (a to bi bio i tocan prijevod sa engleskog
)...ako je nesto "zadano", to nikako ne znaci da je "standardno", vec bi se prije moglo shvatiti kao "nesto sto mora biti takvo kakvo je", a to nikako nije slucaj, pa sam stoga i napisao ono sto sam napisao 
dalje, kada se koristi .ctb tablica, apsolutno je nebitno s kojom debljinom linije je crtez crtan u modelu, vec je bitna postavka u .ctb tablici koja kaze da je nekoj boji pridruzena odredjena debljina (a kad smo vec kod toga, debljina je samo jedno od mnogih svojstava, iako najcesce svojstvo koje se pridruzuje).
nikada nisam napisao da .ctb nema veze sa debljinom linija prilikom plotanja, vec se to odnosi na crtanje. kad smo vec kod svrhe .ctb tablice, nije joj glavna svrha da na ekranu sve linije izgledaju isto (debljinski, jel
), nego je poanta prije u mogucnosti crtanja na jedan nacin i ispisa na neki drugi (recimo, crtas u CADu na crnoj podlozi u bojama koje se vide, kao npr. žuta, a ispisujes tu istu zutu boju kao npr. plavu. kada bi crtao u plavoj boji, na crnoj podlozi bi vidljivost bila vrlo losa, jel. a kad bi ispisivao zuto na bijeli papir jos gore
). ima naravno .ctb i drugih svrha, usteda na boji, estetika i tako dalje, no o tom potom.to da razliciti printeri razlicito printaju na razlicitim vrstama papira je nepobitna cinjenica kojoj se treba prilagoditi, tocnije kojoj treba prilagoditi nacin crtanja i plotanja, ali princip rada uz pomoc .ctb tablice nema veze s time.
.stb stilovi opet, npr. omogucuju da vise ljudi crta istom bojom, a da sam ispis ne bude svima u istoj boji, sto se sa .ctb-om ne moze izvesti (naravno, govorim o okruzju u kojem postoje CAD standardi
).kad se vec pravim pametan
zamislimo situaciju (a znam da mnogi i ne moraju zamisljati
) gdje osoba A crta defaultnom debljinom linije koju je "mudro" promjenila u debljinu koja njoj odgovara, dakle neku drugu od standardno postavljene 0,25 mm...po obicaju, ili ne koristi .ctb ili ne razumije princip slanja .ctb tablice sa crtezom
, te ga posalje osobi B. B naravno, nema pojma koju je debljinu A postavio/la na svom racunalu, ali na njegovom je debljina automatski postavljena po ACADovom standardnom 0,25 mm i isplota taj crtez u toj debljini linije. i naravno, ispis ne odgovara onome sto je osoba A zamislila i nacrtala na svom racunalu, a osoba B poslije glumi vraca-pogadjaca kako to zapravo mora izgledati, ili nepotrebno trosi vrijeme, novac i telefonsku slusalicu da bi dosla do pravog crteza
.primjer je naravno banalan, ali vrlo blizak mom osobnom iskustvu. stoga nisam pobornik crtanja u defaultu, u sloju 0 i slicnim unaprijed postavljenim stvarima koje mogu dovesti do pogresaka. tih par klikova vise misem potrebnih da se stvari definiraju uzima manje vremena od kasnijih popravljanja pogreski.
nadam se da ovo pojasnjava nesporazum ili vadi dlaku iz jajeta
očito da se nismo razumjeli.ili me nisi dobro razumio, ili trazis dlaku u jajetu
apsolutno je nebitno s kojom debljinom linije je crtez crtan u modelu,
nikada nisam napisao da .ctb nema veze sa debljinom linija prilikom plotanja, vec se to odnosi na crtanje.
kad se vec pravim pametan, da pojasnim i svoj stav o nekoristenju/ne mijenjanju defaultne vrijednosti....
nadam se da ovo pojasnjava nesporazum ili vadi dlaku iz jajeta
Sorry ako si se našao uvrijeđen na moju repliku, nije mi to bila namjera i nigdje ne tvrdim da se praviš "pametan". Iznio sam samo svoje mišljenje. Pokretač teme govorio je o printanju linija (plotanju) na papir i debljini linija. Naravno kad bi išli u dubinu kao što si i sam krenuo ima toga dosta za priču a dijelom si i opisao u ovom zadnjem postu.
pozz
očito da se nismo razumjeli.
Sorry ako si se našao uvrijeđen na moju repliku, nije mi to bila namjera i nigdje ne tvrdim da se praviš "pametan". Iznio sam samo svoje mišljenje. Pokretač teme govorio je o printanju linija (plotanju) na papir i debljini linija. Naravno kad bi išli u dubinu kao što si i sam krenuo ima toga dosta za priču a dijelom si i opisao u ovom zadnjem postu.
pozz[/quote]
naravno da se nisam uvrijedio, a ovo da se pravim pametan je cisto moja tvrdnja
. smisao ovakvog foruma i lezi u razmjeni misljenja i informacija, te cinjenici da iz tih misljenja ljudi mogu nesto i nauciti...i to ne samo oni koji ih razmjenjuju, vec prvenstveno oni koji o predmetnim stvarima znaju malo ili nista, a zanima ih.svar je u tome da si iz onog mog posta citirao stvari s kojima se ne slazes, pa nikako nisam mogao dopustiti da se stekne kriva slika o stvarima koje s napisane. ne zbog nekog ega ili slicno vec poglavito zbog jasnoce i tocnosti informacija.
pokretac teme je pitao dvije stvari, koja je debljina defaultne linije u CADu i ako radi sa layer managerom treba li namjestati postavke neke .ctb tablice.
ja sam jos malo produbio temu, prepotentno pretpostavivsi da treba dodatnih pojasnjenja i otuda ono da se pravim pametan
...no, cinjenica je da puno korisnika autocada zna zapravo premalo o samom principu rada i problematici koja lezi pozadini, sto cesto dovodi do gubitka vremena i zivaca, pa onda treba iskoristiti jedno ovakvo mjesto kao sto je ovaj forum i podijeliti znanje (sto je na zalost vrlo rijetka pojava na ovim prostorima, uglavnom se znanje skriva kao zmija noge
). a ako se nekome ne da citati, pa nista lakse nego preskociti bloketu teksta 
znaci, nema mjesta ljutnji, jer argumentirana razmjena misljenja je jako dobra stvar
drago mi je da se nisi naljutiosmisao ovakvog foruma i lezi u razmjeni misljenja i informacija, te cinjenici da iz tih misljenja ljudi mogu nesto i nauciti...
i podijeliti znanje (sto je na zalost vrlo rijetka pojava na ovim prostorima, uglavnom se znanje skriva kao zmija noge
znaci, nema mjesta ljutnji, jer argumentirana razmjena misljenja je jako dobra stvar
i ja sam mišljenja da je forum za pomoći ljudima i razmjeniti mišljenja, uvijek naučiš nešto novo
u pravu si da ljudi "kriju" svoje znanje no ima dosta ljudi koji rade suprotno, bar ja dijelim svoje skromno znanje s njima, e sada je li to nekome dovoljno ili ne to je njegova stvar.
Ja se držim one popularne "Nije znanje znanje znati, već je znanje, znanje znati dati"
no da više ne bi išli u offtopic, ja bi ovim postom zaključio temu (što se tiče mene) jer smatarm da je pokretač teme riješio na neki način svoj problem
pozz

jos sam samo ostao duzan...
"koliko se sad mogu sjetiti, mislim da se i default debljina moze skalirati, ali ni ja nisam siguran ."
dakle, provjerio sam...default debljina se moze skalirati sa scale lineweight, jer "default" osobina je samo najobicnija vrijednost debljine linije koja moze biti varijabilna, pa se i skalira sukladno trenutnoj vrijednosti LWDEFAULT varijable, identicno kao sto je opcija "bylayer" kod odabira boje samo "jos jedna" od boja, ali sa trenutnom vrijednoscu koja je postavljena u sloju.
primjera radi, ako je debljina default postavljena na 0,25 mm, skalira se kao linija debljine 0,25...ako je promjenjena na 1,00 mm, skalira se kako bi se skalirala "obicna" linija debljine 1 mm.