vracanje crteza u apsolutne koordinate

More
15 years 4 months ago #420 by hope
Molim vas da mi neko pomogne !
Crtez koji sam dobila na obradu, neko je pomerio i on se vise ne nalazi u apsolutnim koordinatama (u pitanju je situacija obale reke na koju projektujem kej). Ne znam kako da ga vretim u aps.koor. Imam sacuvan fajl geodetskog snimka , tako da sam iskoristika koordinate nekih proizvoljnih tacaka (steoenista), kao bazne . Sada bi trealo da zarotiram ceo crtez pod nekin uglom oko te tacke , ali imam odstupanja od 40 cm.
Ako neko razume sta sam pitala , molim vas da se javi.
Hvala

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

More
15 years 4 months ago #421 by Morea
hope wrote:

Molim vas da mi neko pomogne !
Crtez koji sam dobila na obradu, neko je pomerio i on se vise ne nalazi u apsolutnim koordinatama (u pitanju je situacija obale reke na koju projektujem kej). Ne znam kako da ga vretim u aps.koor. Imam sacuvan fajl geodetskog snimka , tako da sam iskoristika koordinate nekih proizvoljnih tacaka (steoenista), kao bazne . Sada bi trealo da zarotiram ceo crtez pod nekin uglom oko te tacke , ali imam odstupanja od 40 cm.
Ako neko razume sta sam pitala , molim vas da se javi.
Hvala

ako sam dobro shvatio, na oba crteza imas stepeniste :) ... ako je crtez samo pomican i rotiran, a ne i scale-an, namjesti pocetnu tocku jedne stepenice na odgovarajucu tocku na snimku, odmjeri kut (na što vise decimala) izmedju dvaju korespondirajucih tocaka na kraju te iste stepenice i zarotiraj crtez oko one pocetne tocke za taj kut i onda cijeli crtez pomakni na originalne koordinate sa snimka (ako treba).
ako imas odstupanja, postoji velika sansa da se netko igrao i sa naredbom scale, a u tom slucaju moras koristiti njenu podopciju "reference", iako sumnjam da ces u tom slucaju moci dobiti savrseno poklapanje (ne znam zasto mi svi geodeti kazu da je savrsenstvo jako bitno, ja sam mislio da su geodeziji tolerancije u metrima :P ).

ovo je ako sam dobro shvatio...ako nisam, sorry na spamu :D

More
15 years 4 months ago #422 by hope
Hvala na savetu .
Uspela sam :cheer: Poanta je u puno puno decimala cak osam , i onda se dobiju tacne koordinate tacaka

Time to create page: 0.095 seconds