Uvećanje kotiranog objekta

More
14 years 10 months ago #531 by Dalibor
Pozdrav
Radi se o sledećem. Kada pokušam da povećam skaliram objekat ili dio objekta koji je kotiran on mi se poveća ali mi se automatski povećaju i kote razmjera tj. ako imam kocku dimenzija 20x20 koja je iskotirana i povećam je 2x, automatski mi se uz objekat poveća i veličina kota. Ja bi želio da mi se objekat poveća ali da kote ostanu iste. Može li se to uraditi i kako.
Povećanje objekta radim da bi mi bio pregledniji kod printa na papir.
Hvala za odgovore

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

More
14 years 10 months ago #532 by mario
Kote se ne povećavaju ako koristiš naredbu SCALE. I ako kote nisu explodirane.

More
14 years 10 months ago #533 by Dalibor
Hvala ali šta znači exsplodirane kote i na koji način mogu to da isključim ili uključim.
Kod mene se povećava i veličina kota.
Da bi me razumio
Objekat je 20x20 i kotiran je.
Kada ga skaliram 2x objekat je 40x40.
E sad se pojavljuje problem želim da mi objekat bude 40x40 ali da mi kote ostanu 20x20. Može li se to kako napraviti
Hvala na svakoj vrsti pomoći i odgovora.

More
14 years 10 months ago #534 by mario
Sada sam shvatio tvoj problem. Kao prvo ne vidim razlog da skaliraš (povećavaš) objekt radi printanja. To se radi na drugi način. Vidi: cad-hr.net/index.php?option=com_kunena&f...d=5&id=151&Itemid=48

Printanje ti je uvijek bolje raditi preko Layout-a (ili Paperspace na starijim verzijama).

Ili promjeniš faktor množenja u kotnom stilu:
cad-hr.net/index.php?option=com_kunena&f...d=5&id=469&Itemid=48

S obzirom da nemaš nikakve podatke u profilu ne znam kakav korisnik Autocad-a si. Učenik, student, tek si počeo raditi. S obzirom na postavljeno pitanje pretpostavljam da si početnik. S kojim Autocad-om radiš?

Moj ti je savjet da prođeš osnove pomoću www.ic.ims.hr/autocad/kazalo-autocad.html

Nadam se da će ti ovo pomoći. Ako nije, piši opet, pa ćemo ti probati objasniti. Pomoći će i da napišeš s kojim Autocad-om radiš i pošalji dwg da bude jasnije.

More
14 years 10 months ago #535 by zuti
Mario što se tvog odgovora tiče sve je i više nego OK.
Ali možda Daliboru treba nešto jednostavnije za početak.
Dalibore selektiraj kotu na crtežu koja ti treba zadržati željenu vrijednost, odi u Properties pod Text-om u rubrici „Measurment“ ispisana ti je stvarna vrijednost teksta koji ti se nalazi na koti, rubrika (ispod) „Text override“ je prazna. Klikni mišom na nju i samo prepiši brojeve koji su ti upisani u measurmentu (dapače upiši što želiš). Zatim skaliraj u omjerima koji ti odgovaraju…. txt na koti uvijek će ostati isti nepromijenjen, uvijek onaj koji si ti upisao, a stvarnu vrijednost ćeš uvijek imati u propertiesu u text overrideu. To ti uvijek može pripomoći ako želiš dodati i neki svoj txt osim stvarne dimenzije. Npr. imaš presjek neke rupe u materijalu kotiraš a acad kota ispiše 12, ati želiš Ø12. U propertiesu u measurmentu upiši %%C12 i na koti će ti se pojaviti uvijek Ø12 ( „%%C“ ti je skračenica za ispis simbola Ø)
Poz Zuti

More
14 years 10 months ago #536 by Dalibor
Hvala vam na odgovorima i na pomoći.
Uspio sam nešto napraviti od svog objekta kada budem naišao na sledeći, meni nerješiv, problem problem znat će te.
AutoCAD je 2008 i početnik sam, već 2-3 mjeseca radim sa ovim programom.
Hvala Mariu i Žutom. Čut će mo se mi opet.
Pozdrav

Time to create page: 0.107 seconds