Uvećanje kotiranog objekta

More
14 years 7 months ago #531 by Dalibor
Pozdrav
Radi se o sledećem. Kada pokušam da povećam skaliram objekat ili dio objekta koji je kotiran on mi se poveća ali mi se automatski povećaju i kote razmjera tj. ako imam kocku dimenzija 20x20 koja je iskotirana i povećam je 2x, automatski mi se uz objekat poveća i veličina kota. Ja bi želio da mi se objekat poveća ali da kote ostanu iste. Može li se to uraditi i kako.
Povećanje objekta radim da bi mi bio pregledniji kod printa na papir.
Hvala za odgovore

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

More
14 years 7 months ago #532 by mario
Kote se ne povećavaju ako koristiš naredbu SCALE. I ako kote nisu explodirane.

More
14 years 7 months ago #533 by Dalibor
Hvala ali šta znači exsplodirane kote i na koji način mogu to da isključim ili uključim.
Kod mene se povećava i veličina kota.
Da bi me razumio
Objekat je 20x20 i kotiran je.
Kada ga skaliram 2x objekat je 40x40.
E sad se pojavljuje problem želim da mi objekat bude 40x40 ali da mi kote ostanu 20x20. Može li se to kako napraviti
Hvala na svakoj vrsti pomoći i odgovora.

More
14 years 7 months ago #534 by mario
Sada sam shvatio tvoj problem. Kao prvo ne vidim razlog da skaliraš (povećavaš) objekt radi printanja. To se radi na drugi način. Vidi: cad-hr.net/index.php?option=com_kunena&f...d=5&id=151&Itemid=48

Printanje ti je uvijek bolje raditi preko Layout-a (ili Paperspace na starijim verzijama).

Ili promjeniš faktor množenja u kotnom stilu:
cad-hr.net/index.php?option=com_kunena&f...d=5&id=469&Itemid=48

S obzirom da nemaš nikakve podatke u profilu ne znam kakav korisnik Autocad-a si. Učenik, student, tek si počeo raditi. S obzirom na postavljeno pitanje pretpostavljam da si početnik. S kojim Autocad-om radiš?

Moj ti je savjet da prođeš osnove pomoću www.ic.ims.hr/autocad/kazalo-autocad.html

Nadam se da će ti ovo pomoći. Ako nije, piši opet, pa ćemo ti probati objasniti. Pomoći će i da napišeš s kojim Autocad-om radiš i pošalji dwg da bude jasnije.

More
14 years 7 months ago #535 by zuti
Mario što se tvog odgovora tiče sve je i više nego OK.
Ali možda Daliboru treba nešto jednostavnije za početak.
Dalibore selektiraj kotu na crtežu koja ti treba zadržati željenu vrijednost, odi u Properties pod Text-om u rubrici „Measurment“ ispisana ti je stvarna vrijednost teksta koji ti se nalazi na koti, rubrika (ispod) „Text override“ je prazna. Klikni mišom na nju i samo prepiši brojeve koji su ti upisani u measurmentu (dapače upiši što želiš). Zatim skaliraj u omjerima koji ti odgovaraju…. txt na koti uvijek će ostati isti nepromijenjen, uvijek onaj koji si ti upisao, a stvarnu vrijednost ćeš uvijek imati u propertiesu u text overrideu. To ti uvijek može pripomoći ako želiš dodati i neki svoj txt osim stvarne dimenzije. Npr. imaš presjek neke rupe u materijalu kotiraš a acad kota ispiše 12, ati želiš Ø12. U propertiesu u measurmentu upiši %%C12 i na koti će ti se pojaviti uvijek Ø12 ( „%%C“ ti je skračenica za ispis simbola Ø)
Poz Zuti

More
14 years 7 months ago #536 by Dalibor
Hvala vam na odgovorima i na pomoći.
Uspio sam nešto napraviti od svog objekta kada budem naišao na sledeći, meni nerješiv, problem problem znat će te.
AutoCAD je 2008 i početnik sam, već 2-3 mjeseca radim sa ovim programom.
Hvala Mariu i Žutom. Čut će mo se mi opet.
Pozdrav

Time to create page: 0.087 seconds