AutoCAD 2012-problem sa insertom bloka

More
14 years 6 months ago - 14 years 6 months ago #538 by geodet
Nakon snimanja situacija terena u drzavnom koordinatnom sustavu potrebno je istu insertovati na geodetske podloge koje su takodje u drzavnom koordinatnom sustavu. To je u starijim verzijama (2004,2005) bilo jednostavno preko komande insert blok, cime je snimljena situacija automatski postavljana na geodetske podloge. Medutim, u 2012 ne zadrzava unit factor 1 nego ga mijenja u npr. 0.003 i snimljena situacija prilikom inserta "odlazi" na drugu poziciju na podlozi. Bio bih zahvalan na pomoci. Pozdrav.
Last edit: 14 years 6 months ago by geodet.

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

More
14 years 6 months ago #539 by mario
Pogledaj s naredbom UNITS što ti piše pod Insertion scale u oba dwg-a. Tu zna biti problem. U jednom je recimo u metrima, a u drugom u inčima i tada ne sjeda kako treba.

More
14 years 6 months ago - 14 years 6 months ago #540 by geodet
Hvala. Radi.
Jos jedno pitanje.
Prilikom inserta plana u isti crtez dobijem smicanje za cca 30 cm. U odnosu na isti insert u AC 2005.
(plan je skeniran i georeferensiran-postavljen u dks)

More
14 years 6 months ago #541 by mario
Da li je pomak svugdje 30 cm? Ili se povećava ili smanjuje u rubnim dijelovima crteža? Ako je svugdje 30 cm ja bih ti predložio da ga ručno pomakneš. A ako nije tada može biti uzrok da su korišteni različiti parametri koordinatnih sustava. Ako ti nije problem možeš i staviti dwg-ove pa da ih otvorim i probam vidjeti o kakvom greški se radi.

More
14 years 6 months ago - 14 years 6 months ago #542 by geodet

File Attachment:

File Name: Doc4.doc
File Size:994.5 KB

File Attachment:

File Name: Doc5.doc
File Size:1.73 MB

Radi se o katastarskim planovima. Ne smijem vrsiti njihovo pomicanje. Njihova donja lijeva koordinata ja zadana i kao takva konstantna. U AC 2005 vrsena je djelimicna digitalizacija na njima, tj. preko rastera su povlacene linije.
Kada te iste linije otvorim u 2012 i insertujem planove smicanje je cca 30 cm i konstantno na jednu stranu. Ne mogu ti posalti plan jer je "tezak". Inace su mi na poslu. Sutra cu provjeriti pa ti javim. Jos jednom hvala.
(Inace planovi su tiffovi-skenirani, jednom snimljeni u dwg pod jednim imenom i kao takvi se insertuju. Znaci njihov polozaj je konstantan.)
I jos jedno. Komanda copy, dijela dwg-a, ne funkcionise mi nekada paste to original coordinates. Znaci dio crteza ne mogu da zalijepim na drugom crtezu na istom mjestu.

Time to create page: 0.100 seconds