- Thank you received: 0
trimanje linija oko točke
14 years 2 months ago #650
by jazavac
trimanje linija oko točke was created by jazavac
Pozdrav! Zanima me da li postoji naredba unutar AutoCAD-a koja bi nakon što se linijama pospajaju sve točke (koje npr. definiraju zgradu) oko svake točke trimala liniju na udaljenost npr. 0.3 mm?
Hvala unaprijed
Hvala unaprijed
Please Prijava or Create an account to join the conversation.
14 years 2 months ago #653
by mario
Replied by mario on topic Re: trimanje linija oko točke
Koliko ja znam ne postoji. Tražio sam po net-u lisp ali nisam našao baš za ovo što tebi treba, ali sam našao nešto slično.
Umjesto točke bi mogao koristiti blok kojem možeš definirati veličinu (npr 0.3 mm) i onda trimaš po njemu koristeći sljedeći lisp:
lee-mac.com/autoblockbreak.html
Druga je opcija da koristiš naredbu CHAMFER i obrišeš liniju koja spaja dvije linije.
Umjesto točke bi mogao koristiti blok kojem možeš definirati veličinu (npr 0.3 mm) i onda trimaš po njemu koristeći sljedeći lisp:
lee-mac.com/autoblockbreak.html
Druga je opcija da koristiš naredbu CHAMFER i obrišeš liniju koja spaja dvije linije.
14 years 2 months ago - 14 years 2 months ago #654
by Morea
Replied by Morea on topic Re: trimanje linija oko točke
hm, ovaj mariov lisp je puno elegantnije rjesenje, ali za slucaj da vise volis rucno i polako crtanje
...
naredba LENGHTEN, opcija DElta skraćuje liniju ako uneseš negativnu vrijednost (slično kao TRIM...naravno, ako se unese pozitivna vrijednost, linija ce se produziti). iako na prvi pogled izgleda da ne postoji mogućnost višestrukog odabira linija koje zelis skratiti, ona ipak postoji u obliku opcija FENCE iz naredbe SELECT (SELECT ne moras posebno aktivirati, opcije su primjenjive kada god neka naredba traži odabir)...dakle, procedura je slijedeća:
LENGTHEN
Select an object or [DElta/Percent/Total/DYnamic]: de
Enter delta length or [Angle] <0>: -.3
Select an object to change or [Undo]: f
s opcijom FENCE crtas zamisljenu liniju (vidis ju na ekranu crtkano, ali ona zapravo ne postoji
), i gdje god da s njom predjes preko objekta, ovaj ce biti odabran i time uvrsten u izvedbu naredbe LENGHTEN (skracen za 0.3 u tvom slucaju, jel
). samo pripazi da odabires linije s one strane s koje ih zelis skratiti, u tvom slucaju blize tocki i naravno, da ne prelazis sa zamisljenom FENCE linijom preko objekata koje ne zelis skratiti
.
...naredba LENGHTEN, opcija DElta skraćuje liniju ako uneseš negativnu vrijednost (slično kao TRIM...naravno, ako se unese pozitivna vrijednost, linija ce se produziti). iako na prvi pogled izgleda da ne postoji mogućnost višestrukog odabira linija koje zelis skratiti, ona ipak postoji u obliku opcija FENCE iz naredbe SELECT (SELECT ne moras posebno aktivirati, opcije su primjenjive kada god neka naredba traži odabir)...dakle, procedura je slijedeća:
LENGTHEN
Select an object or [DElta/Percent/Total/DYnamic]: de
Enter delta length or [Angle] <0>: -.3
Select an object to change or [Undo]: f
s opcijom FENCE crtas zamisljenu liniju (vidis ju na ekranu crtkano, ali ona zapravo ne postoji
), i gdje god da s njom predjes preko objekta, ovaj ce biti odabran i time uvrsten u izvedbu naredbe LENGHTEN (skracen za 0.3 u tvom slucaju, jel
Last edit: 14 years 2 months ago by Morea.
The following user(s) said Thank You: inguarus
14 years 2 months ago #655
by jazavac
Replied by jazavac on topic Re: trimanje linija oko točke
morea, točno to mi je trebalo, puno hvala na brzom odgovoru. Mario probao sam i sa lispom, al na morein način mi brže ide. Hvala na uloženom trudu.
Time to create page: 0.083 seconds