Problem sa plotanjem

More
13 years 6 months ago #721 by skullcandy
Pozz svima, naime idem u Tehničku školu u Vinkovcima, trenutno sam 4. razred, i do sad smo naučili podosta o Cad-u jer zapravo 4. razred sve što crtamo se odnosi na AutoCAD.. Moje znanje je solidno sto ste tice cijelog CAD-a.. Trenutno imamo zadatak crtanja projekta kuće . Nacrto sam tlocrt prizmelja (Sve sto je bilo potrebno + kote) ..

Sad problem nastaje kad treba plotat, plotanje znam kako se radi i do ovog crteža nikad nisam imao ovaj problem (probano plotat na 2 razlicita printera, razlitog tipa i marke) Napravio sam da dobijem okvir papira 7 7 20 7 (top, bottom, left, right)(udaljenost okvira od rubova papira) i stavio viewport i mjerilo, crtež stane, ćak ima 0.5-1cm sa svake strane od zadnje kotne linije do okvira.. Printer isprinta okvir papira, kotne linije i sve, al na desno strani crteža, toćnije desne kotne linije se isprintaju, al bez brojeva, printer jednostavno ne printa brojeve, nije mi jasno zašto, pokušao sam crtež za par cm pomaknit na lijevu stranu preko okvira, onda se brojevi vide (al tako ne može bit jer okvira mora nužno bit tih dimenzija) ..

U čem može bit probme, zašto ne želi printat brojeve na desnim kotnim linijama?
Nadam se da ste shvatili :)

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

More
13 years 6 months ago #722 by mario
Replied by mario on topic Re: Problem sa plotanjem
Možeš uploadati dwg? Ovako je teško dati neki pametni savjet.

More
13 years 6 months ago #723 by Morea
Replied by Morea on topic Re: Problem sa plotanjem
imao sam slican problem sa jednim ploterom, a problem je bio u driverima i izradi custom papira (iako je custom u mom slucaju znacilo samo pomicanje margina plotanja :) )...no, hajde prvo pokusaj jednu drugu stvar...

u donjem desnom uglu plot prozora zakaci "plot upsidedown" pa vidi jel bolje

More
13 years 6 months ago #724 by skullcandy
Replied by skullcandy on topic Re: Problem sa plotanjem
ge.tt/2AQlmEO/v/1?c evo dwg.
Pa ja odem custom papre sizes ono u postavkama printera, i pomaknem plot area odnosno te margine na 7 7 20 7 kao sto sam reko, probao sam to jos micat al nije bas neki uspijehh, sumnjam da ce ovo plot up side down pomoc, al kasnije cu probat i to, iako sumnjam da to ima ikake veze

i posto je rađeno u 2 razlicita printera sumnjam da je do driver-a..

jos nesto, kad sam isprinto, bio sam probao micat malo crtez da vidim sta cu dobit, i naime kao sto sam reko uvijek dobijem kotne linije, i sad sam dobio kotne linije s desno strane skroz bez brojeve cak je i jedna donja kotna linija ispod crteza koja kotira zid 30cm nestala tocnije pisalo je = 3 ... a "0" se nije vidila, .. ako bi pomaknio crtez malo u desno onda bi se tih "30" vidilo bez problema..

More
13 years 6 months ago - 13 years 6 months ago #725 by Morea
ovako....
1. nemoj modificirati postojeci papir na virtualnom PDF printeru. napravi custom paper size (opcija iznad modifyja) sa postavkama identičnim ovome koji sad imas i sve ce ti valjati. iz nekog, meni nazalost nepoznatog razloga, kada radis modify papira na PDF printeru, margine plotanja ti se miroriraju, pa to radije izbjegavaj.

2. ako trebas taj crtez fizicki isprintati, radije postavke layouta i papira napravi prema printeru koji ces koristiti, pogotovo format papira koji ce printer podrzavati :). takodjer nemoj raditi modify, nego custom paper size. mnogi printeri za koje ne postoji driverska ACAD podrska ne vole kada im CAD mijenja postavke :D

3. kad je vec crtez dobro nacrtan, u dobrom mjerilu u modelu, nemoj u layoutu stavljati mjerilo ispisa 10:1 ... stavi 1:1 i svoje mjerilo namjesti u viewportu :) ... i to moze biti dio problema

i samo da znas, sve ovo sam sad isprobao kod sebe, pa ne priznajem da ne radi i kod tebe :D:D
Last edit: 13 years 6 months ago by Morea. Reason: :D

More
13 years 6 months ago #726 by mario
Replied by mario on topic Re: Problem sa plotanjem
Nažalost nisam uspio reproducirati tvoj problem. Kod mene je sve OK.

Na kojim printerima si isprobao?

Malo mi je čudno da isprinta okvir a neće brojeve na kotama. Probaj promjeniti font iz Verdana u neki koji nije ttf. Npr. ISOCPEUR.shx ili bilo koji drugi shx font. Neki printeri imaju problem s ttf fontovim u dwg-u.

@Morea u layoutu je stavio mjerilo ispisa 10:1 jer je okvir crtao u cm a ne u mm (ovo je stvar izbora). Mjerilo mu je ok u viewportu.

More
13 years 6 months ago - 13 years 6 months ago #727 by Morea
vidis, promaklo mi je da mu printa okvir, a samo broj ne :) .. onda ni ja nisam uspio reproducirati problem :D:D

samo, onda je to isti problem koji sam i ja imao, meni je printao sastavnicu, a samo nekoliko slova u njoj ne. poanta je bila u tome sto je iz nekog razloga printer mislio da su mojih 20mm sa lijeve strane zapravo na desnoj, ali samo sto se tice printanja slova. sve ostalo je ispisivao savrseno. promjena fontova nije, opet na moju zalost, imala nikakvog utjecaja. nakon puno izgubljenih zivaca, uspio sam skuziti da to radi samo kad mu radim modify paper size, tocnije kad mijenjam margine ispisa. sa custom paper size je sve radilo savrseno. poslije puno istrazivanja, zakljucio sam da je problem u nepostojanju acad drivera za taj printer koji definitivno nije podrzavao promjene postavki iz CADa. no, ni dan danas nemam, zapravo, pojma zasto se to dogadjalo :D .

a sto se mjerila tice, nisam rekao da je neispravno, nego da ne radi to :D:D ... nema nikakve potrebe da, ako vec znas kako se crta i u kojem mjerilu u modelu, mijenjas mjerilo ispisa u page setupu u layoutu (cemu smanjivanje papira 10x? :D ). 1:1 je sasvim u redu, sve ostalo nepotrebno komplicira stvari, jer nije bas uvijek prakticno imati puno izbora :D :D :D .
Last edit: 13 years 6 months ago by Morea.

More
13 years 6 months ago #728 by spori
Replied by spori on topic Re: Problem sa plotanjem
Pozz svima,

Na brzinu sam ovo sve pogledao/pročitao. Probajte u korištenom Dimension style, na kartici Text, u polju Fill color, uključiti/isključiti opciju Background.

Kad stignem, pogledam crtež, pa zaista provjerim stvar "na licu mjesta".

Pozz,

More
13 years 6 months ago #729 by skullcandy
Replied by skullcandy on topic Re: Problem sa plotanjem
Nema potrebe, riješio sam problem,.. Riješio sam tako da sam granice printanja stavio na 0 0 0 0.. i onda sam sam ucrtao okvir pomocu pravokutnik i sve je super ispalo :)

Time to create page: 0.093 seconds