- Thank you received: 2
3D ROTATE kod pomaknutog UCS-a
12 years 3 months ago #812
by Frrrantic
3D ROTATE kod pomaknutog UCS-a was created by Frrrantic
Ima li tko da zna sljedeće:
Trebam nactrati 3D shemu vodovoda hotela kojoj prostorije nisu pod pravim kutevima u odnosu na ostatak zgrade. U 2D sam nacrtao instalaciju i sad joj dajem treću dimenziju kako bi dobio shemu. Budući da na istom katu ima više soba nisu sve u paralelne/okomite jedne na druge.
Znači, kada prebacim UCS da crtam jednu sobu (crtam je sa vlastitim UCS-om) i idem koristiti 3D rotate, kad mi traži "pick a rotation axis" označim bilo koju ali mi ne rotira oko osi trenutnog UCS-a nego oko osi World UCS-a
Zna li itko zašto je ovo ovako i kako promjeniti da mi rotira oko current UCS-a?
Trebam nactrati 3D shemu vodovoda hotela kojoj prostorije nisu pod pravim kutevima u odnosu na ostatak zgrade. U 2D sam nacrtao instalaciju i sad joj dajem treću dimenziju kako bi dobio shemu. Budući da na istom katu ima više soba nisu sve u paralelne/okomite jedne na druge.
Znači, kada prebacim UCS da crtam jednu sobu (crtam je sa vlastitim UCS-om) i idem koristiti 3D rotate, kad mi traži "pick a rotation axis" označim bilo koju ali mi ne rotira oko osi trenutnog UCS-a nego oko osi World UCS-a
Zna li itko zašto je ovo ovako i kako promjeniti da mi rotira oko current UCS-a?
Please Prijava or Create an account to join the conversation.
12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #813
by Frrrantic
Replied by Frrrantic on topic Re: 3D ROTATE kod pomaknutog UCS-a
Riješio sam
Ako koga zanima:
Postoje dvije naredbe za 3d rotiranje ROTATE3D i 3DROTATE..... znači to su dvije različite, a iste naredbe... :huh:
Ne znam zašto je to tako, i čemu, ali eto
3DROTATE je naredba koja se nalazi na MODELING toolbaru, a ROTATE3D se ne nalazi na toolbaru nego se poziva upisivanjem u commadline. Naredba ima više opcija od ROTATE3D među kojima i odabir os (tj točaka na njoj) oko koje će se vršiti rotacija
Eto, možda nekome bude od koristi
Ako koga zanima:
Postoje dvije naredbe za 3d rotiranje ROTATE3D i 3DROTATE..... znači to su dvije različite, a iste naredbe... :huh:
Ne znam zašto je to tako, i čemu, ali eto
3DROTATE je naredba koja se nalazi na MODELING toolbaru, a ROTATE3D se ne nalazi na toolbaru nego se poziva upisivanjem u commadline. Naredba ima više opcija od ROTATE3D među kojima i odabir os (tj točaka na njoj) oko koje će se vršiti rotacija
Eto, možda nekome bude od koristi
Last edit: 12 years 3 months ago by Frrrantic.
12 years 3 months ago #814
by Morea
Replied by Morea on topic Re: 3D ROTATE kod pomaknutog UCS-a
3DROTATE je novija verzija naredbe ROTATE3D (iako je posebna naredba) koju su uveli kada i gizmo (pa je kao lakse raditi s njom
).
I s njom se moze odabrati trenutacni UCS tako da se nakon odabira basepointa klikne desni klik na gizmo i odabere opcija "Align gizmo with > Current UCS". I onda je taj UCS glavni za rotiranje dok se ne zatvori crtez (ili opet ne promjeni
)
E da.... i dalje nemam pojma gdje ti je VPfreeze
).I s njom se moze odabrati trenutacni UCS tako da se nakon odabira basepointa klikne desni klik na gizmo i odabere opcija "Align gizmo with > Current UCS". I onda je taj UCS glavni za rotiranje dok se ne zatvori crtez (ili opet ne promjeni
E da.... i dalje nemam pojma gdje ti je VPfreeze
The following user(s) said Thank You: Frrrantic
12 years 3 months ago #815
by Frrrantic
Replied by Frrrantic on topic Re: 3D ROTATE kod pomaknutog UCS-a
Svaka čast, hvala, nisam se ni sjetio desnog klika :laugh:
A jesi uporan :laugh: Ne postoji u u 2010, nećeš ga ni naći
A jesi uporan :laugh: Ne postoji u u 2010, nećeš ga ni naći
12 years 3 months ago #816
by Morea
Replied by Morea on topic Re: 3D ROTATE kod pomaknutog UCS-a
ma postoji, zato mi i nije jasno kako to da kod tebe nema
Time to create page: 0.077 seconds