Spašavanje u ACAD 2010

More
16 years 2 weeks ago #50 by zrendula
spori 19-04-2009 20:29
U ACAD 2010 imamo opciju spasiti u novom dwg formatu; ACAD 2010 drawing. Ali.

Pitanje: zašto su od prošlog formata snimanja crteža( ACAD 2007 drawing ), crteži sve veći nakon snimanja, umjesto da bude obratno.

Kod snimanja u ACAD 2004 formatu, crteži su "najlakši", već u 7-ici teže više, a sada snimanje u 10-ki, veličina snimljenog crteža je za 10% veća?!!

Zašto? Zašto nije obratno

JackOfHearts 19-04-2009 22:13
Malo me zaintrigiralo tvoje pitanje, pa sam išao provjeriti gdje bi se mogla ta razlika. Za testiranje sam uzeo Civil 3D 2008 i AsdkInspector.arx aplikaciju koju sam bio koristio za učenje programiranja u .NET koristeći AutoCAD objekte, a služi za hijerarhijski pregled objekata unutar DWG crteža. Otvorio sam praznu datoteku sa acadiso.dwt templateom i nacrtao samo jednu liniju. Nakon toga sam spremio crtež u Civil 3D dwg2007 i Civil 3D dwg2004 format te exportirao u "obični" dwg2004 i dwg2007 format.

dwg2007 254 KB
dwg2004 197 KB
exported dwg2004 29 KB
exported dwg2007 46 KB

Kao što se može vidjeti, velike su razlike između datoteke spremljene u Civil 3D-u i exportirane u standardni AutoCAD format. Razlog tome su vjerojatno različite ili proširene definicije objekata unutar samog dwg-a, što je i logično jer običan AutoCAD crtež ne sadrži recimo Surface, Grading, Alignement ..itd. objekt kao što je slučaj sa Civil 3D-om već samo Line, Polyline, Linetype i sl.. Vjerojatno je sličan slučaj sa drugim Autodesk proizvodima kao što je Inventor, Revit i sl. Pitanje je "Zašto je onda crtež u novijoj verziji veći od onog spremljenog u starijoj?" Vjerojatno sličan razlog, u novijim verzijama su dodavali neke nove objekte ili modificirali postojeće, te dodavali nove sistemske varijable dok su sve (ili skoro sve) stare i dalje ostajale, npr. associative objekte, dinamičke blokove i sl.

Slika pokazuje razlike u objektima samo u jednom dijelu dwg crteža spremljenog u Civil 3D 2007 format i u običnom AutoCAD 2007 formatu. Kao što se može vidjeti, totalno drugi objekti između verzija pod istom kategorijom.

Please Prijava or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.083 seconds