- Thank you received: 0
3D trim
Naime,crtam regalno skladište u 3d-u i imam užasno puno stupova ali nisu mi svi iste visine (neki su do stropa,neki su do visine zidova itd..). Stvar je u tome da sam ja već nacrtala cijelo skladište i stupove do visine krova i sad kad sam sve to lijepo završila dobijem informaciju da nisu svi stupovi iste visine i sad bih poludila!!!!! :sick: :sick: :sick:
Ne znam da li mi je jednostavnije sve crtati iznova ili da nekako trimam stupove (sa Slice baš i ne ide jer moram skoro za svaki stup surface radit).
Molim pomoć, očajna sam, ovo mi je prvi projekt i nemam baš puno iskustva a poludit ću ako ću morati ispočetka sve crtati!
HVALA !
Please Prijava or Create an account to join the conversation.
Stavila sam u file cijeli jedan red, ono što je do zida je ok jer su to noseći stupovi i oni idu do krova, a oni stupovi koji su do prolaza njih moram smanjiti sada do visine polica jer oni nisu do krova (različite su visine polica)! Problem je da sam ja njih sve već nacrtala do krova a onda očito moram pobrisati ove stupove i nacrtati ih do visine polica, i tako za cijelo skladište a imam 12 redova!
Hvala ti
Evo, već kad si poslala file, samo kratke upute kako izraditi „Tvoje“ stupove
Prvo u 3D nemoj nikada crtati u perspektivi već riši u paraleli.
U komandno liniju upiši perspective lupi enter i acad ti sam postavi npr. ‹1› (a to znači kosa projekcija) lupi 0 (nulu) i opet enter i crtež će ti dalje crtati u paralelnom svijetu. Po istom principu vračaš crtež u kosu perspektivnu projekciju. Kosa projekcija ti više-manje služi za nekakve prezentacije…
Kada si se već tako potrudila i u 2D iscrtala kvadrate u polylajnu za osnove stupova, postupak izrade stupova je jednostavan. Označiš dotični kvadrat u komandnu liniju upišeš extrude lupiš enter i već ti se je taj tvoj kvadrat počeo razvlati duž osi Z. Ako zatim u komandnu liniju upišeš 400 i lupiš enter stup će ti narasti za četiristo nečega odnosno acad jedinica (zavisno u kojem mjerilu crtaš), ako stup hoćeš razvući na kontra stranu upiši -400 i potvrdi enterom. Ikonicu za extrude naći ćeš u toolbars-u pod solid . Ako želiš vršiti radnju za redom više pute (kao što je u tvome slučaju). U kom liniju upiši extrude, zatim potvrdi upiši ponovo slovo m i opet potvrdi. Kada obaviš prvo extruiranje tvog polylajna ne moraš više upisivati funkciju već samo klikaš na slijedeći polylajn i potvrđuješ sa enterom – dok se ne zasitiš, a onda umjesto jednog entera lupi dvaput za redom i na taj način si završila sa extrudiranjem. Što sad svi su ti stupovi iste visine? Klikni na stup kojem moraš promjeniti visinu, zatim desnim klikom otvaraš meni u kojem ti lijepo piše properties klikni na njega i otvoriti će ti se novi meni u kojem će biti sva svojstva tvog (označenog) stupa farba, layer, linetype itd, itd, i ono što tebi treba po geometry nalazi se visina height (onih 400 jedinica, koje si upisala prvi put) Klikni na tih 400 i upiši novu željenu visinu svog stupa i on će se smanjiti ili povećati po tvojoj želji. Drugi način za razvlačenje je da označiš stup i na rastezljivom kraju stupa pojavi se plava strelica primi tu strelicu mišem i razvuci stup do željene visine npr. ruba police….
Prvi put kad slajsaš ili subtraktiraš ili unioniraš taj stup (npr. bušiš rupu na stupu, kroz koju šarafiš stup za špolicu) stup (solid) gubi svojstva rastezljivosti i po X-u i poY-u a tako i po Z osi.
Poz Zuti
P.S. klasičnog trimanja nema već samo slice ili subtract. U vraćenom fajlu su tvoji stupeki i police. Problematične sam obrisao i na njih extrudirao nove (height-a 400jedinica) i još dodao poneki, a ti im upiši željenu visunu. Poz.
Puno ti hvala na iscrpnom odgovoru. Iskreno,nisam znala da je bolje crtati u paralelnoj projekciji, nisu nam to na tečaju uopće spomenuli! Ja stvari još uvijek radim na puno teži način, a ovo što si mi ti pokazao je 6x lakše
Budem naučila s vremenom
Hvala još jednom
Mario, Spori, Zoki, a i svi mi ostali koji već duže rabimo ovaj alat i imamo iskustva u rješavanju raznih problema, o kojima ni na jednom tečaju nećeš doznati.
Jako koristan link za rješavanje raznih problema blinka ti i na ovom portalu tutorial za početnike acad 2010 kao i acad 2007 (link: www.ic.ims.hr )
Moj savjet, tebi za početak lakšeg crtanja u acad-u. Crtaš u 3D sučelju ali probaj si olakšati da za crtanje kombiniraš (visual styles) REALISTIC i 2D WIREFRAME. U ovom drugom (žičanom) vidjet ćeš sve bridove svojih nacrtanih tijela (solida) i moći ćeš sa mišem dohvatiti nevidljive točke iz REALISTIC-a (endpoint, midpoint, nearest, tangent, centar…).
Jednostavnije ćeš si moći mijenjati i UCS-ove (koordinatne sustave).
Pokušaj crtati i bez pomoćnog GRIDA – isključi ga. Dobiti ćeš čišći, pregledniji ekran bez suvišnih linija.
To je ono što sam još primijetio u tvom crtežu, a mislim da će ti olakšati rad.
Poz Zuti
Vizualizacija je super. Jednostavno se biraju boje i materijali pojedinih ploha. Postoje na tržištu i razni dodaci i samostalni programi za renderiranje i tada su 3D modeli super realistični.
Još jedna super stvar je što imaju i Warehouse. Tako da neke stvari ne moraš crtati već samo download-aš (besplatno) i koristiš u svom modelu.
Ja sam napravio par hidroelektrana i koristio sam aute, ljude, trafostanice iz Warehouse.
Baš nedavno mi je frend rekao da je išao sebi crtat stan iz zezancije i da je malo proučavao Sketchup i da je za 2 sata naučio kak se radi a nikad nije crtao 3D modele, tako da zapravo kada ovo završim baciti ću se na učenje toga. Nisam htjela paralelno i to učiti da me ne bi Cad još više zbunjivao :ohmy: Zapravo je to vrlo glupo pa bi se stvarno ovaj vikend mogla malo posvetiti tomu!
Super su mi ovi tvoji crteži, pogotovo 5,6 i 8 gdje se vidi kao kroz vodu. Ako je to zaista tako jednostvano a rezultat je odličan onda ću def probati. Javim šta sam naučila
pozz
Dapače nemam ništa protiv drugih alata, ali…
Ne bih samo tako odustao od acada. Acad je samo jedan od alata koji koristi ljudima u projektiranju izvedbenim projektima i naravno u vizualizaciji (prezentaciji).
Smatram da svatko treba koristi alat koji najviše odgovara tipu posla koji obavlja.
Zašto odgovaram na ovo Marijevo pismo? Ne bih želio da preplašimo sve korisnike acad (2D i 3D) alata koji počinju raditi odnosno koji se tek upoznaju s njime.
Apsolutno tu je sketchup, solidworks, draftsight – solidow .dwg potprogram, ali… Ali i ovakav nesavršen i sa mnogim manama, za moj opseg poslova je ne zamijenjiv.
Svi blokovi u acadu mogu biti i dinamični (i 2D i3D blokovi), da ne velim dodaješ im atribute - parametre (rastežeš mijenjaš oblik, otvaraš, zatvaraš, okrećeš…) što sve ovisi o autoru koji ga kreira.
Postoji naravno manjak u gotovim blokovima i teksturama, ali u tom pogledu se sve više napreduje… Postoje portali (forumi i sl.) na kojem postoji slobodna razmjena iskreiranih blokova od samih korisnika (npr. neki od mojih uploada: www.cadforum.cz/catalog_en/?q=zuti&page=1 ). Ovako nešto sam pokušao nagovoriti i Zokija, koji je krenuo u realizaciju, ali još negdje zapinje ( cad-hr.net/forum/11-to-dodati/254-kako-poboljati-portalforum- )
Postoje i portali sa gotovim (veliki fundus) 3D blokovima raznih renomiranih proizvođača npr.: www.tracepartsonline.net/%28S%28ohuxbb45...talogs=1&class=TRACE Naravno na svim tim seitovima moraš proći registraciju. A što se teksture tiče i ona je sve više rasprostranjenija…, ali i dalje ti je najsigurnija fotić i photoshop i pripremiš je sam.
Evo za primjer da prezentiran nešto što sam izradio za jednog privatnika, sve ama baš sve u acadu i teksturu u photoshopu. Od izvedbenih nacrta do vizualizacije proizvoda za brošuru (npr. za teksturu sam koristio običan stiropor, žicu-spužvu za čišćenje bakra, jedan plastificiran poklopac - narančina kora, običan lim i malo rada u photoshopu). To je bilo unazad četiri pet godina.
Sl.1. visokotonac (zvučnik) sastavni dio LA 8kutije sl.1. Zatim sl.3. skretnica, sl.4. set zv kutija otpozadi, sl.5. ovjes za zvučne kutije, a sl.6. do sl. 8. photoshop priprema za brošuru…..
Kada malo bolje razmislim acad je ipak nezamijenjiv...
Poz Zuti
P.S. marinche prozirnost i nijansiranja razna, bez problemima odradiš ako u komandnu liniju upišeš MATERIALS
Evo mene dovelo isto pitanje na ovaj forum pa sam se registrirao i postao član.
Osobno mi je nevjerovatno kako ne postoji tako često potrebna funkcija koja bi činila u 3D-u isto kao TRIM u 2D-u trim, a opet postoje neke funkcije koje se mogu izvesti pomoću dvije različite naredbe (ROTATE I ALIGN). I kako to ne postoji po default-u ikona za ALIGN?? :S
Imam isti problem kao marinche, i lako bi ga riješio da je ravna ploha pomoću SLICE, ali je zakrivljena površina (u biti SOLID).
Moje je rješenje bilo takvo da sam napravio COPY FACES i opet PASTE na isto mjesto. Zatim sam napravio SLICE pomoću te površine kako bi skinuo "višak", i na kraju DELETE duplani FACE.
Nikako mi nije bilo jasno da ne postoji jednostavniji način :S
Inače pretežno radim u 2D, ali mi nije stran ni 3D
Mislio sam da 2012 ima ovo rješeno, ali ..... nema
Probaj možda, kreirati isti oblik, kakav na dotičnom solidu želiš ukloniti (otvori si npr. dodatni layer, nazoveš ga npr. pomoć i odrediš mu neku divlju boju i u njemu kreiraj dotični ako treba prilagodiš si UCS npr. uz pomoć 3Point funkcije). Kreiraš ga direktno na solidu na kojem se spremaš obaviti zahvat (zato si ga crtao u drugom layeru i u drugoj boji, označi svoj original solid upiši SUBTRACT (ili klikni na ikonu), zatim klikni na novo nacrtani oblik i automatski si oslobodio svoj solid „viška“. Ovaj „zahvat“ je lakše izvoditi u VISUAL STYLES -2D WIREFRAME…
Uz SUBTRACT postoji i opcija INTERSECT sa kojom si mogao isto učiniti na još jedan od načina….
Osobno SLICE je u mom slučaju zadnja funkcija sa kojom režem - modeliram oblike.
P.S. Eto još jedna prednost u nedostatku acada, tjera te na kreativnost, ne bi vjerovao ali za gotove sve probleme postoji rješenje, jedino što si prisiljen pronaći ga…
Poz Zuti
Toliko me to kopka da ću sigurno pronaći neki naćin za to napraviti "logičnije"
Hvala svejedno
Zuti
Poslao sam i gotovo jedro da vidiš o čemu se radi